Anketa Respektu II: Co vidíte jako největší výzvu před českým školstvím, kterou se nikomu nechce řešit?

neděle 3. září 2017 ·

„Přesvědčit rodiče, že taková škola, do jaké chodili oni, nemůže připravit jejich děti na dobrý život v polovině 21. století! To je opravdová výzva. Dokud totiž budou rodiče se současnou školou spokojeni, dokud se budou ptát: „A jakou jsi dnes dostal známku?“ místo „Co ses dnes ve škole naučil (a jaký to má pro tvoji budoucnost smysl)?“, tak se vzděláváním nelze nic dělat. Respektive dá se dělat přesně tolik, kolik rodičů je přesvědčených, že změna je nutná,“ říká Ondřej Šteffl v anketě týdeníku Respekt.

Ondřej Kania


Zrušil bych školní inspekci, tedy represivní orgán, který pošle inspektory jednou za několik let do škol, stráví tam tři dny a udělají z toho desetistránkovou zprávu, která je v podstatě k ničemu. Zavedl bych místo toho regionální vzdělávací koordinátory, kteří fungují ve Finsku a mají za úkol pomáhat ředitelům a školám v implementaci nových moderních vyučovacích metod. Vzdělávací koordinátoři by měli být výborně zaplaceni a měli by mít zkušenosti ze zahraničí. Takových lidí je v naší zemi mnoho, jen zakládají vlastní školy, nebo působí v neziskovkách, které se školství věnují. Já bych tyto lidi chtěl vtáhnout do systému, raději než aby byli mimo systém. Dále bych zvážil zrušení Cermatu a decentralizaci maturit. Nabízí se naprosto jednoznačně zrušení povinných centralizovaných přijímaček na střední školy a pozval bych sem experty ze Skandinávie, aby nám poradili s reformou pedagogických fakult. Více prostoru, svobody a pravomocí ředitelům a učitelům, ne úředníkům.


Více odpovědí naleznete v aktuálním čísle časopisu Respekt, první ukázku naleznete zde

2 komentářů:

BP řekl(a)...
3. září 2017 v 10:30  

Naprostý souhlas, palec nahoru!

Unknown řekl(a)...
3. září 2017 v 14:25  

žádné odborníky ze zahraničí nepotřebujeme a ze skandinávie už vůbec,potřebujeme udělat ve školství pořádek,důsledně oddělit školství státní (za státní) a soukromé (za svoje),u státních škol závazné osnovy a plnou aprobovanost,na soukromých ať se třeba válejí po koberci,jejich věc,závěrečné zkoušky v režii každé školy ale dle závazných pokynů státu,a především obnovit okresní školské úřady a vymanit školy z "péče" obcí a krajů...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.