Tomáš Feřtek: Učitelské platy, horké téma

úterý 22. srpna 2017 ·

„ Co přesně by mělo ono „zvýšení platů“ znamenat? Má-li mít v nastupující konjunktuře vůbec nějaký vliv na příliv nových učitelů, a jejich nedostatek je vážný, pak učitelský nástupní plat má být třicet tisíc, běžný plat dvojnásobek toho současného, tedy něco mezi čtyřiceti a padesáti. Ředitelský plat od padesáti výš, podle velikosti školy. Jsou to jen zdánlivě nemyslitelné částky. V jiných profesích jsou běžné. A pokud tam mají zůstat běžné, musí začít být běžné i ve škole,“ píše Tomáš Feřtek v komentáři pro MF DNES.

Feřtek mimo jiné píše:


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Nejde jen o platy učitelů, ale obecně o investice do lidí a profesí, které jsou ve školách nutně potřeba. Ať už jde o pomocné profese, jako jsou asistenti, etopedi, školní psychologové, nebo ti, kteří by mohli zvyšovat kvalitu učitelské práce ve školách – učitelští mentoři, manažeři, kteří by sejmuli z přetížených ředitelek a ředitelů část břemene organizace a řízení a umožnili jim opravdu být pedagogickými lídry školy. Všechny dobré školy u nás jsou dobré právě a jen proto, že mají výjimečného ředitele nebo ředitelku. A takových jsou stovky. Tohle je vyzkoušená cesta, do níž se vyplatí investovat.


Nedá se předpokládat, že by vláda zvýšila platy opravdu razantně, ministr financi Pilný naopak považuje i dosavadní nároky resortu za přemrštěné. Ale je důležité začít ten zdánlivě maximalistický požadavek vyslovovat nahlas. A pokud se přidá i premiér, jen dobře. Začněme si zvykat.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
22. srpna 2017 v 7:32  

"Všechny dobré školy u nás jsou dobré právě a jen proto, že mají výjimečného ředitele nebo ředitelku. A takových jsou stovky."

Dobrých škol je u nás přes 4000. Pravda, existují ředitelé, kteří jsou blbci, ale dík práci spousty učitelů a systémovému dědictví starých režimů, jsou u nás jen dobré školy... Kdyby byly nějaké špatné, tak si snad ministr i školní inspektor musí prohnat hlavou kulku, ne?
Mohl by třeba Feřtek vyjmenovat nějakou špatnou školu ve svém okolí? Pokud ne, neměl by uplatňovat "výjimečný ředitel --> dobrá škola". Tak to totiž nefunguje...

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2017 v 10:22  

Tak se nám zase včera chlapci a děvčata nedomluvili. Jediným výstupem je, že učitelé mají dostat přidáno více než ostatní státní zaměstnanci. To je opravdu "báječná zpráva"!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.