Střední školy nabírají uchazeče i během léta. Slabší populační ročníky způsobují, že některé obory nemohou otevřít.

úterý 22. srpna 2017 ·

Stovky volných míst zbývají na středních školách v Plzeňském kraji. Řada škol přijímá uchazeče i během letních prázdnin, přesto ale kapacitu nenaplní. Některé obory se z důvodu nízkého zájmu nemohou ani otevřít. Jen na středních školách zřizovaných krajem je víc než 6,5 tisíc volných míst, brány základních škol přitom v červnu opustilo jen něco málo přes čtyři tisíce mladých. Informuje MF DNES.



Podle Jaroslavy Havlíčkové, vedoucí odboru školství krajského úřadu, je nejméně zájemců mezi maturitními obory o Mechanika instalatérských a elektrotechnických zařízení a o Telekomunikace, mezi učebními pak o obory Chemik, Výrobce potravin, Výrobce a dekoratér keramiky a Ošetřovatel.


„Ne všechny obory můžeme každý rok otevřít. Letos neotevřeme obory Instalatér, Elektrikář a maturitní obor Sociální činnost. Málo zájemců evidujeme v posledních letech také ve všech stavebních oborech,“ říká například ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Sušice Jaromír Kolář. Nemá pocit, že by se situace v letošním roce nějak výrazně odlišovala.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. srpna 2017 v 7:15  

A tak je "naplníme" každým, kdo vyplní přihlášku, aby si tento za čtyři roky stěžoval, že neudělal maturitu, protože TA MATURITA je špatně udělaná.

RP řekl(a)...
22. srpna 2017 v 8:06  

Přihlášku vyplní rodiče nebo výchovný poradce, přece.

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2017 v 9:21  

přihlášku si vyplní střední škola sama, nebude obtěžovat klienta

Unknown řekl(a)...
22. srpna 2017 v 10:25  

Tak se stalo, že se na obor elektrikář hlásilo a bylo přijato v sousedním městě 5 studentů. Obor se však nakonec neotevřel a všichni skončili v oboru ICT s maturitou.

aknelka řekl(a)...
22. srpna 2017 v 11:12  

Začarovaný kruh:
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/inspektori-nasli-vic-nez-tricet-skol.html (kdo nám sem ty neschopné studenty poslal?)
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/stredni-skoly-nabiraji-uchazece-i-behem.html (potřebujeme otevřít obor, bereme každého!)
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/inspektori-nasli-vic-nez-tricet-skol.html
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/stredni-skoly-nabiraji-uchazece-i-behem.html
...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.