Peníze připravené pro učitele nejspíš půjdou na inkluzi

pondělí 7. srpna 2017 ·

Poslanci před pár týdny pod tlakem nespokojených učitelů odmítli kariérní řád. Ten měl kvalitním učitelům zvednout platy, ale pedagogové ho kritizovali hlavně kvůli nárůstu administrativy. Autor petice proti kariérnímu řádu Radek Sárközi chtěl, aby vláda peníze připravené na kariérní řád přesto učitelům poslala. Nyní to vypadá, že většinu z těchto peněz bude ministerstvo školství muset použít na opatření spojená s inkluzí, tedy společným vzděláváním. Informují Hospodářské noviny.



Stanislav Štech (twitter.com)
Na začlenění handicapovaných dětí do běžných škol je proti původním plánům potřeba mnohem více peněz. V roce 2017 měla nově zavedená inkluze stát miliardu, ale jen od ledna do června přišla už na 1,5 miliardy. Odhad na rok 2018 se z původních1,5 miliardy korun zvýšil téměř na čtyři miliardy. A ministerstvo financí už dalo najevo, že finance navíc si budou muset v resortu školství najít sami, protože v rozpočtu nejsou.


Ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) ještě před shozením kariérního řádu říkal, že se bude snažit dostat peníze vyčleněné na kariérní řád k učitelům i v případě, že přes politiky neprojde. Nyní to ale vypadá, že k pedagogům doputuje jen jejich část. „Záleží na vyjednávání s ministrem financí a hlavně na rozhodnutí vlády. Každopádně budu dělat maximum, abychom zaplatili alespoň uvádějící učitele,“ řekl k tomu Štech. Uvádějící učitelé mají být zkušení pedagogové, kteří budou ve školách pomáhat čerstvě přijatým absolventům. Výplata by se jim měla zvýšit o tři tisíce měsíčně. To je ale jen zlomek z původně plánovaných 400 milionů. Ty měly putovat ještě k začínajícím učitelům, aby se mohli zdokonalit v oblasti, kde si třeba nejsou jistí. Přidáno ale měli dostat také třídní učitelé a výchovní poradci, ti společně s metodiky prevence měli mít také snížené úvazky. Podle informací HN k tomu ale nejspíše nedojde, „jejich“ peníze bude muset ministerstvo školství použít na inkluzi.


O osudu peněz vláda definitivně rozhodne na konci srpna. „Do dalšího jednání o rozpočtu jdeme s tím, že kromě peněz pro uvádějící učitele je třeba navýšit rozpočet pro vysoké školy a zvýšit platy učitelů v regionálním školství o 15 procent,“ doplnil ještě Štech.




Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. srpna 2017 v 12:28  

Učení není povolání, ale "poslání", přece! Pro učitele jsou asi peníze nepodstatné. Jo, ještě jsem zapomněl. Školství je "prioritou" socialistů!

turistao 982 řekl(a)...
8. srpna 2017 v 13:53  

Takže sečteno a podtrženo: Inkluze - ano, peníze na inkluzi - možná, peníze pro učitele - ne.

tyrjir řekl(a)...
16. srpna 2017 v 2:29  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
16. srpna 2017 v 2:59  

Myslím, že státní rozpočet tato vláda jen navrhne, ale neuzavře

Možná, že bychom mohli a měli VŠICHNI trochu víc štěbetat, aby příští vláda přidala dosud šizeným učitelům dejme tomu 20 %.

Já osobně, ač nebo spíš protože socan, se o to snažím, #až se že mně v rozporu s "doktrínou" ČSSD tzv. i doslova kouří#.

http://www.ceskaskola.cz/2017/08/reditele-vedeni-skol-ziskaji-pomoc.html?showComment=1502843800787#c5490179745662401229

Dovoluji si poprosit pana Komárka, aby tam ty štěbetací odkazy ponechal. Publikovat tam může každý, kdo chce.

Jdu si dát cigárko a štamprličku na dobrou noc i ráno.

J. Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.