Na ombudsmanku se obracejí i děti. Chtějí poradit se zadluženými rodiči

pondělí 7. srpna 2017 ·

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se zabývá také podněty dětí a mladistvých. Nejčastěji dostává žádosti o radu v případě zadlužených rodičů, hrozících exekucí či rozvodů. Česko zatím jako jedna z posledních zemí EU nemá dětského ombudsmana. Informuje ČTK.

Anna Šabatová (ochrance.cz)
"Dětským podnětům se můžeme zabývat jen v mezích zákona o veřejném ochránci práv, tedy fakticky se můžeme věnovat jen stížnostem, které se týkají orgánů státní správy nebo diskriminace. Snažíme se dětem poradit, vysvětlit jim situaci, nasměrovat je,“ uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.


Podle mluvčí se dětské podněty nejčastěji týkají sporů v rodině. Další oblast problémů, které děti trápí, souvisí s financemi. Může se jednat o nedostatek peněz způsobených tím, že druhý rodič neplatí výživné nebo že rodiče čelí exekucím. Děti v těchto situacích podle mluvčí vlastně chtějí radu pro své rodiče, co mohou udělat pro zlepšení finanční situace rodiny.


V loňském roce byla nejmladším dítětem, které podalo k veřejné ochránkyni práv podnět, sedmiletá dívka. Po rozvodu rodičů byla svěřena do péče matky, ale přála si zůstat s otcem. „Na druhou stranu nechybí ani podněty od osmnáctiletých nebo devatenáctiletých. Ti řeší například studijní záležitosti, vymáhání výživného nebo potřebují poradit při ukončení pobytu v dětském domově,“ doplnila mluvčí.




Celý text naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
8. srpna 2017 v 12:37  

Zákaz shromažďování?

Hrací automaty nikdo nezakázal.
Hulení marjánky doma i za školou pokračuje.
Však kuřák se i v kuřárně
v hospodě se zlou potázal.

O zdraví lidí a rodině to tedy není.
Tupost ideotů kvete v parlamentním dění.
Vládo, Sněmovno, myslíte vážně
ten Zákaz shromáždění?

Přesvědčovat politiky už lid asi neláká.
Mnohem lepší asi bude dát jim i ombudsmance volebního čuďáka.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.