Ochrana učitelů před šikanou nově v zákoně

středa 30. srpna 2017 ·

Mezi právy učitelů se od 1. září nově objevuje právo na ochranu před fyzickým násilím nebo psychickým nátlakem, kterou má zajistit zejména zaměstnavatel. Škola musí hlásit orgánu sociálně-právní ochrany dětí vážná provinění žáků. Informuje Česká televize.



Pokud jde o šikanu mezi žákem a učitelem, je zde nerovnoměrnost moci – přestože je učitel autoritou, žák získává moc. „Učitel se tak dostává do úzkých. Šikana se odehrává v učebnách, na chodbách, ale i mimo školu – například v kyberprostoru,“ upozornil Petr Bannert z ministerstva školství.


Učitel se tak ocitá v ohrožení. „Cítí jakousi bezmoc a je potřeba, aby informaci, že je šikanován, sdělil. Pak je třeba, aby škola vytvářela bezpečné prostředí, ve kterém učitel ví, na koho se obrátit. Školy by měly mít preventivní programy, kde by měly být popsány postupy jak pro pedagogické pracovníky, tak pro vedení školy. Seznámeni by s tím měli být učitelé i žáci a rodiče,“ prohlásil Bannert. Případné šetření zahajuje vedení školy, do něho se zapojí učitel, šikanující žák, případně i jeho rodiče. Na proces mají od září dohlížet zástupci státu.


„V paragrafu 31 se dává řediteli do ruky nástroj, že v případě, kdy žák velmi hrubě slovně nebo fyzicky napadá učitele, může zahájit řízení o vyloučení. V případě, že se dozví o šikaně, má povinnost do následujícího pracovního dne informovat orgán sociálně právní ochrany dětí a zároveň státního zástupce (v případě zletilého žáka),“ vysvětlil Bannert.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. srpna 2017 v 14:09  

Tam je pouze o tom, že máme právo. není tam procesní vyjádření, jakým způsobem bude to právo vyžadováno a uplatňováno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.