Obědy zdarma zlepšily školní docházku

středa 30. srpna 2017 ·

Dotované obědy významně ovlivňují nejenom školní docházku, ale i úspěch dětí z chudých rodin. Zlepšení docházky pozoruje více než polovina ředitelů mateřských škol, lepší výsledky udává čtyřicet procent oslovených. Stravování ve školních jídelnách má navíc pozitivní vliv na začlenění dítěte do kolektivu. Ukázala to analýza, kterou pro Nadaci OSF vypracovala agentura Median. Podle dat Eurostatu je chudobou či sociálním vyloučením v současnosti ohrožena pětina českých dětí, nejvíce matek samoživitelek. Informuje MF DNES.



V ČR existují dva souběžné programy, které problematiku stravného ve školkách a obědů v základních školách řeší. Operační program ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) poskytuje stravné zdarma dětem z MŠ a ZŠ, pokud nouze rodin trvá minimálně tři měsíce. Druhý dotační program ministerstva školství poskytuje bezplatné obědy pouze na základních školách, ale podmínky nároku na oběd nejsou striktně dané.


Do projektu MPSV se zapojily zatím čtyři kraje, další čtyři se přidaly pro školní rok 2017/2018. Stranou zůstává například Ústecký kraj, a to vzdor silnému zastoupení sociálně slabých rodin. Některé sociálně slabé kraje se do projektu nezapojily s odůvodněním, že je to administrativně náročné. Z analýzy však vyplývá, že školy, které tyto výhody čerpají, si na žádnou mimořádnou pracovní zátěž nestěžují.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
30. srpna 2017 v 15:22  

Obědy zdarma zlepšily školní docházku stejně, jako koblihy zdarma pozdvihly volební preference. Pokud se sledování týká mateřských škol, nemohu ho akceptovat, protože nejde o docházku realizovanou samým předmětem podpory, dítětem, ale fakticky jde o donášku dítěte do předškolního zařízení. Spíše můžeme říci, že obědy zdarma ekonomicky motivovaly rodiče, aby využili ekonomického benefitu, s nímž je spojen pobyt v předškolním zařízení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.