Nový školní rok přinese změny na většině stupňů vzdělávání

pondělí 28. srpna 2017 ·

Od začátku září začne platit povinné předškolní vzdělávání v posledním ročníku mateřské školy, pozmění se práce pedagogicko-psychologických poraden v souvislosti s inkluzí ve školách a učitelé by měli být lépe chráněni před šikanou. Nadcházející školní rok, který začne 4. září, s sebou přinese řadu novinek a úprav ve stávajících předpisech. Budou se týkat většiny stupňů vzdělávání, od mateřských škol až po vyšší odborné školy. Informuje ČTK.



Do školek musí být nově zapsány všechny děti, kterým bude nejpozději 31. srpna pět let.


Ulehčit by se měla práce školských poradenských zařízení a škol při zajišťování inkluze, tedy společného vzdělávání zdravých, handicapovaných, sociálně znevýhodněných i výjimečně nadaných dětí. Začne platit novela vyhlášky, která mimo jiné prodlouží lhůtu na vydání zprávy a doporučení od poraden ze tří na čtyři měsíce. Poradnám také odpadne povinnost informovat rodiče či školu o potřebě nového posouzení vzdělávacích potřeb dítěte v případě uplynutí platnosti předchozího posudku. Speciálním školám má vyhláška umožnit, aby otvíraly třídy pro různě handicapované děti.


Novela školského zákona nově definuje postavení učitelů a povinnost ředitele zahájit řízení o případném vyloučení žáka ze školy, pokud se dopustí opakovaných hrubých fyzických nebo slovních útoků. Na proces budou od září dohlížet státní zástupci.


Školáci na prvním stupni základních škol se mohou těšit na výuku plavání, která se stane povinnou součástí tělesné výchovy. Změny se dotknou také středních škol. Maturanti budou na jaře vybírat sloh z češtiny z šesti zadání, místo dosavadních deseti.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.