Lék pro učně? Mistrovská zkouška

pondělí 14. srpna 2017 ·

Jsi hloupý, jdi na kuchaře, alespoň se najíš, traduje se. Podle šéfkuchařů nebo majitelů restaurací ale není tato věta až tak daleko od reality. Vyučených kuchařů, kteří by se mohli plně zapojit do chodu kuchyně, je málo. A podobně jsou na tom i další odvětví. „Snažíme se nyní před volbami oslovit politiky, aby si jako jeden z bodů do programu dali revizi tohoto systému. Chrlíme lidi s maturitou. Číšníka nebo kuchaře s maturitou ale nepotřebujeme,“ řekl Lidovým novinám prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.


Jak tedy přesvědčit žáky s talentem, kteří se rozhodují o budoucí profesi, že manuální práce není pro „hloupé“ a že nemusí končit v kanceláři?

Podle lidovců by mohlo pomoci znovuzavedení praktických dílen na druhém stupni základních škol, kde by si žáci zkoušeli práci s různým nářadím. Tento návrh současné vedení ministerstva školství v čele se Stanislavem Štechem (za ČSSD) podporuje.

Jedním z návrhů, který má situaci změnit je propojení škol a firem. Hlavně to by podle zákonodárců mohlo změnit názor žáků a jejich rodičů na učňovské obory. Volají tak po zavedení duálního systému – žák chodí do školy a zároveň má smlouvu s konkrétní firmou, kam dochází na praxi.

Školský resort pod vedením ČSSD také skloňoval mistrovskou zkoušku, která by byla na stejné úrovni jako ta maturitní. Této myšlenky se politici nevzdávají. Národní ústav pro vzdělávání už v září spustí projekt, který bude řešit uvedení mistrovské zkoušky do života. Po půl roce má pak dojít na přípravu zkušebních komisí.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.