Julie Hrstková: Co dítě, to nová škola?

čtvrtek 24. srpna 2017 ·

„Všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Co to však je, se někdy dost těžko určuje. Je dress code, kdy škola zakáže módní roztrhané kalhoty a minisukně, šikanou, nebo výukou pro nástup do zaměstnání? Když učitelka vyžaduje, aby ji děti ráno pozdravily a pokud možno nekouřily na schodišti před školou, neomezuje náhodou jejich osobnostní rozvoj? Je nástup do školy v osm ráno důvodem pro založení školy, která začíná o příjemnější hodinu později?,“ píše Julie Hrstková v komentáři pro Hospodářské noviny.


Hrstková píše:


Julie Hrstková (repro ČT)
Argumenty pro založení nové školy jsou stejné: rodičům se nelíbí způsob výuky na veřejné škole, případně jejich dětem odešel oblíbený učitel či ředitel. Řešení je jednoduché: založení školy, často spíš připomínající soukromý klub.


Určitě existuje spousta alternativních možností, jak učit děti, a veřejné školství, které se od zavedení povinné školní docházky Marií Terezií příliš nezměnilo, pružností zrovna nevyniká. A současně platí, že řada dětí má specifické požadavky na výuku a masové školství jim nutně nevyhovuje. Přesto se zdá, že nejedna nová škola vzniká jako „trucpodnik“ pár desítek rodičů, kteří to prostě chtějí jinak.


Spíš než pro každý nový důvod zakládat novou školu by bylo podstatně lepší víc spolupracovat se školami, jež existují. To, že nejde o pouhý idealismus, ukazují rozdíly, které mezi nimi jsou, a pochopitelný zájem rodičů o to, aby právě do některé z těch nejlépe hodnocených jejich děti chodily. Jistě, nakonec může mít „každé“ dítě vlastní učitelku a vlastní školu, jež mu vyjde vstříc. Skutečné zlepšení vzdělávacího systému ale vypadá jinak.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. srpna 2017 v 5:08  

proč ne,hlas rodičů=hlas boží,ať je škola na každém rohu,když si ji rodiče zaplatí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.