Školské odbory jednají o dalším postupu: Bude stávka učitelů?

čtvrtek 24. srpna 2017 ·

„Někteří mě vyzývají ať od čtvrtého září vyhlásíme stávku, ale já říkám, že když se jedná, tak se tyto věci nevyhlašují. Ale i tento scénář si připravit musíme, kdyby k tomu mělo dojít, tak to nemůžeme udělat ze dne na den,“ řekl pro Echo24 předseda školských odborů František Dobšík. Dodal, že ale nechce, aby to vypadalo, že chtějí někomu vyhrožovat.



„Z toho, co vím, jsme přesvědčeni, že peníze pro učitele v rozpočtu jsou,“ doplnil s tím, že důležitá jsou pro něj především slova premiéra Sobotky. 4. září se schází vláda, která rozhodne, zda a kolik peněz na platy učitelů i akademiků půjde. Na základě výsledku bude reakce odborů podle Dobšíka následovat.


Předsednictvo školských odborů bude o dalším postupu jednat již tento čtvrtek. Na pondělí je pak na půdě Univerzity Karlovy plánováno setkání zástupců všech, kteří se zúčastní zářijových protestních akcí.


Školy i univerzity chtějí přidat 15,5 miliard korun, nic z toho, však možná vůbec nedostanou. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) totiž prohlásil, že na platy učitelů v rozpočtu pro rok 2018 peníze zatím nejsou, a to i přesto, že premiér Bohuslav Sobotka slíbil, že učitelům vláda přidá již od listopadu. Akademikům zase vláda 4,5 miliardy slíbila již na jaře a zároveň stále opakuje, že peníze na platy učitelů jsou prioritou.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
24. srpna 2017 v 8:55  

To víte že stávka nebude, a když, tak jen parodie. Bude stávkovat pár škol a ty budou naše hyperkorektní média vyzdvihovat s cílem vytvořit dojem, že stávkovala celá republika včetně Podkarpatské Rusi. Dobšíci natisknou trička, vyfotěj se a někdo napíše oslavný traktát. "Pedagogická komora" se bude koukat stranou jako Zeman jedenadvacátého srpna. A takhle my si tady žijeme...

Unknown řekl(a)...
25. srpna 2017 v 5:10  

žijeme si v pohodě na dluh a koledujeme si,že jednoho dne přijde někdo,kdo v tom chlívu udělá pořádek

tyrjir řekl(a)...
28. srpna 2017 v 10:45  

Myslím, že ta opravdová stávka by mohla být i pod těmi našimi "proradnými" školskými odbory. Ony by vlastně jen zajistily legalizaci stávky. Nemohou ale učitelům nadiktovat, co při té případné stávce řeknou třeba o pravé příčině podfinancování škol a učitelských platů, o absurdním zneužívání státního rozpočtu, EU dotací, Betlémské kaple atd. Otázkou je, zda by k takovému postupu učitelé měli odvahu. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
28. srpna 2017 v 12:24  

Kreslený premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sedící v buldozeru vyjde až na sto tisíc korun. Taková je pokuta, která hrozí České asociaci satelitních operátorů. Došlápl si na ni Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. O kauze informuje server iRozhlas.cz.

V reklamě figuruje kreslený předseda vlády Sobotka. V buldozeru tlačí peníze pryč ze státní kasy. Tím chtěla asocicace poukázat na kritiku novely zákona o elektronických komunikacích. „Proč hrne premiér naše peníze soukromým firmám? Nevíme,“ ptali se v reklamě operátoři. Nyní jakékoliv pochybení odmítají, podle nich nešlo o součást předvolební kampaně. Právě kvůli tomu je chce sankcionovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, že se účastnili kampaně bez předchozí registrace.


http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Je-to-vazne-Urad-se-kterym-bojuje-Ovcacek-potrestal-za-srandu-ze-Sobotky-501687

Už tu dlouhotrvající váhavost školských odborů možná chápu. Oni se ti školští odboráři asi bojí, aby nebyli nařčeni z nedovolené předvolební agitace. Doufám, že správce Betlémské kaple nenahlásí ČSSD a školské odboráře Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. :)

J.Týř



tyrjir řekl(a)...
28. srpna 2017 v 12:31  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
28. srpna 2017 v 12:35  

Dnes ve 20.00 bude exministryně Valachová hostem pořadu 90´ ČT24 Peníze pro učitele

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.