Infantilizace: Když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

neděle 27. srpna 2017 ·

Spousta dnešních mladých lidí, ale klidně i třicátníků a čtyřicátníků, se nestydí za to, že rádi tráví volné chvíle hraním počítačových nebo deskových her, pročítáním a sbíráním postaviček z komiksů, nebo třeba poskakováním v trampolínovém centru. Co mají tyto aktivity společného? V minulosti bychom na ně nahlíželi jako na zábavu určenou dětem a nehodnou důstojnosti dospělého. Dnes už se většina z nás ani nepodiví, pokud jde kolega po práci hrát lasergame nebo se sklouznout na obří skluzavku položenou v centru města. Znamená to snad, že dnešní mladá a střední generace odmítá dospět? Reportáž přináší server iDNES.cz.



„Pro mileniály je velmi těžké dosáhnout toho, co považujeme za tradiční známky dospělosti: stabilní práce na plný úvazek, sestěhování se svým partnerem nebo partnerkou, hypotéka a vytvoření vlastní nezávislé domácnosti,“ vysvětluje socioložka Jane Pilcherová z Leicesterské univerzity pro Guardian.


Mnoho mladých lidí dnes volí práci na volné noze, kdy jsou placeni pouze za odvedenou práci nebo na dobu určitou. To jim komplikuje získání hypotéky, ale i odchod na mateřskou a následně rodičovskou dovolenou. V dnešní době také není výjimkou, když se i dospělé děti po rozchodu s partnerem vrátí na nějakou dobu bydlet zpět k rodičům.


„Mladí lidé jsou zachyceni v prodloužené době závislosti - už nejsou děti, ale ještě nejsou dospělí v tom tradičním smyslu, protože nedosahují na milníky dospělosti,“ popisuje socioložka Jane Pilcherová.


Její slova navíc potvrzuje i profesorka Beatriz Luna z univerzity v kanadském Pittsburghu, podle které dospělost nezačíná v osmnácti nebo jednadvaceti, ale až přibližně ve dvaceti pěti letech. „Pokud vás prostředí nutí k tomu chovat se jako zodpovědný dospělý, tak to signalizuje mozku, aby zastavil určitý druh plasticity, protože v tu chvíli budete potřebovat stabilitu a spolehlivost,“ vysvětlila profesorka Luna na konferenci v kalifornském San Jose. Adolescenti se podle ní oproti dospělým vyznačují tím, že vyhledávají rizikové aktivity a chovají se nezodpovědně. Oproti předpokladu rodičů to nedělají proto, aby je přivedli k šílenství, ale jde o biologickou přirozenost, která se vyskytuje i u zvířat.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2017 v 14:22  

dříve byla škola přípravou pro povolání,zaměstnání,službu...
dneska slouží škola jako příjemné prostředí ku trávení mládí

Tajný Učitel řekl(a)...
27. srpna 2017 v 15:34  

Zajímavvý článek k tématu zde:

https://www.respekt.cz/denni-menu/znicily-chytre-telefony-celou-jednu-generaci

Nowak řekl(a)...
27. srpna 2017 v 17:41  

Vedle na zahradě pravidelně pokřikují děti. Ale to není nic proti tomu, když se jejich rodiče sejdou s přáteli na grilování. Několik párů (3-4) VŠ vzdělaných osob ve věku 35-40 let. Větší rámus dělají muži- nahlas vykřikují, pak se hlasitě smějí jakoby ženským stylem, který se naučili kdysi na začátku puberty. Dřívější dospělí muži by se hanbou propadli, kdyby takový zvuk na veřejnosti vydali. I tradiční opilci se chovali jinak.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. srpna 2017 v 19:51  

Dospělého nedělá to, že si nehraje.I dospělý si samozřejmě hrát může a dle mého názoru je to i žádoucí, protože je to alespoň smysluplné trávení času )pokud tedy nemastí hry na PC několik hodin denně).
Dospělost je o přijetí odpovědnosti za sebe sama. umět se o sebe postarat sám, bez pomoci. I kdyby to bolelo. Dospělost je mít vlastní práci )pokud je to jen trochu možné).
Chování dnešních mladých se může zdát podivné, ale to se asi zdálo i našim babičkám, že jsme jiní. I když mě třeba fascinují dnešní děti a mládež, když chodí po ulicích a klidně hovoří nahlas pro sebe, chechtají se samo pro sebe a neumí se ovládat. To mi vadí.

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2017 v 23:22  

Kdo si hraje, nezlobí!

Ygrain řekl(a)...
28. srpna 2017 v 8:10  

No, to mě teda pobavilo. Když se parta zpocených chlapů honí po hřišti za míčem a parta chlapů nalitých pivem jim fandí, to je evidentně zábava důstojná, že?

Jinak článek plácá páté přes deváté. Způsoby trávení volného času a vyhýbání se závazkům jsou dvě různé věci.

Unknown řekl(a)...
28. srpna 2017 v 8:42  

školství není výchovně systémové a lidé prot nejsou schni žít v systému a chce li někdo opět nastolit systém viz trump narazí na těžký odpor jednat mileniánů a jednak té části střední generace která se na chaosu dobře živí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.