Udej svého souseda kvůli školce. Starostové se bojí, co nastane v září

neděle 27. srpna 2017 ·

Za týden přibude předškolákům – a především jejich rodičům – nová povinnost. Předškoláci musí povinně nastoupit do školky. Rodiče, kteří své děti nepřihlásí, mohou dostat od obce pokutu až 5 tisíc korun. Podle starostů je však zákon nedokonalý, protože nemají jak kontrolovat, zda se dítě skutečně přihlásilo. Prováděcí předpisy stále chybí. Navíc se bojí, že budou muset udávat své sousedy. Jasné není ani to, kam a na co peníze z pokut půjdou. Reportáž přináší Echo24.cz.



Eva Opravilová (youtube.com)
„Připadá mi to jako udavačský systém z dob minulých. Udej svého občana. Na vesnici mají lidi osobní přístup a každý každého zná a přijít a říct, já jsme tě musel udat, je pro mě nepředstavitelné,“ řekl pro Echo24 starosta malé obce Křížkový Újezdec ve středních Čechách Jan Král.


Podle předsedkyně Asociace předškolní výchovy Evy Opravilové k novele zákona navíc stále chybí prováděcí předpisy, podle nichž by starostové obcí i ředitelé školek věděli, jak přesně postupovat.


„Těch dílčích věcí, které se ukáží jako problematické, bude jistě daleko víc. Nejen to, kdo ty děti dohledá, ale jak se bude postupovat. Kdo bude sankci určovat, kdo ji bude vymáhat, půjdou peníze školce nebo zřizovateli? To už nikdo nedořekl. Co se s penězi bude dělat? Koupí se pastelky nebo se přidá paní učitelkám, to už nikde není,“ kritizuje zákon Opravilová.


Asociace podle ní na říjen chystá debatu právě s řediteli školek, kde by se podle Opravilové měly problémy rozklíčovat a pojmenovat. Zda do té doby ministerstvo předpisy připraví, i přesto že říká, že na tom pracuje, zatím není jasné.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
27. srpna 2017 v 14:17  

"Podle starostů je však zákon nedokonalý, protože nemají jak kontrolovat, zda se dítě skutečně přihlásilo"

A jak kontrolovali v minulosti, zda rodiče přihlásili dítě na základku?

A úvaha o tom, že by udělená pokuta nemohla připadnout školce, je fakt úsměvná. Např. pokuty za špatné parkování také připadnou městské policii? Kupují za ně policajtům čepice a obušky?

Eva Adamová řekl(a)...
27. srpna 2017 v 16:17  

..že by udělaná pokuta mohla připadnout školce...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.