David Vávra: Je dobře, když škola vypadá jako škola, nikoliv jako akvacentrum nebo obchoďák

neděle 27. srpna 2017 ·

Radnice v Kamenných Žehrovicích u Kladna nechala v rámci rekonstrukce zateplit budovu základní školy. Projekt nezachoval původní podobu sto let staré stavby. Mimo jiné změnil oblouková okna v průčelí, na kterém už nejsou sochy v nikách. „Školy jsou malé paláce vědění, v kterých je ukryta naše budoucnost. Je dobře, když škola vypadá jako škola, nikoliv jako akvacentrum nebo obchoďák, kde je výrazový slovník vždy volnější,“ hodnotí pro server iDNES.cz nový vzhled školy architekt a herec David Vávra.




(Foto: Ondřej Chutný, facebook.com)

„Pan architekt navrhl tři varianty barev a představil je rodičům a ředitelce, která výběr nakonec odsouhlasila. Já proti tomu výběru nemám připomínky, mně osobně se to líbí,“ uvedla starostka obce Soňa Černá. Lidé, kteří si na vzhled stěžují, podle ní nejsou z obce a ani nevědí, kde Žehrovice leží.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2017 v 10:23  

a tihle lidi řídí obce,školy.....potěš hodiny

aknelka řekl(a)...
27. srpna 2017 v 11:48  

Nelíbí :(.

Eva Adamová řekl(a)...
27. srpna 2017 v 13:59  

Až tam domalují toho velblouda a žirafu, tak se Vám to možná líbit bude :D

aknelka řekl(a)...
27. srpna 2017 v 17:17  

Myslím možná nebude :D

jir řekl(a)...
27. srpna 2017 v 19:18  

Hnus.

Hausenblas řekl(a)...
27. srpna 2017 v 21:35  

Náhodou, to je docela pěkné dilema: Kdyby v Žehrovicích všichni občani (všichni, ne 51 % jako v prezidentské volbě) považovali tu úpravu fasády za "hezkou" - mají právo ji nechat tak zbastlit? Mají právo si rozhodnout, že v tom budou žít oni i jejich děti tak, jak je u nich doma zvykem? Smějí ještě nahoru na fasádu vysázet trpaslíky? Anebo máme my, co tam "ani nebydlíme" nějaká práva na to, abychom požadovali, že veřejné budovy, nota bene školy ve státní síti škol byly vkusné? Náš požadavek by musel vyplývat z obecného vkusu, a ten má jistou sílu jen v národech, kde sdílená kultura je široce vyznávaná, obvykle po staletí vyvíjená (bez okupačních amputací), a kde obvykle není věcí zákonů a nikdo by ani nežádal, aby ten vkus byl nějak byrokraticky předpisován.
A možná je tím tématem přesněji jen určitá míra nevkusu - kolik nevkusu na veřejnosti se unese, aniž by to "kazilo mravy"?
Podobná věc: Donedávna platilo, že se na veřejnosti neříkají sprostá slova. Zákon na to myslím nebyl a není. Použít takové slovo možné bylo, ale muselo to mít velmi silné a moudré, stylistické důvody a ty musely být uznatelné většinou adresátů. Ale ta norma už je fuč.

Nowak řekl(a)...
27. srpna 2017 v 22:07  

" Vedení školy všechny kritiky odkázalo na obec jako zřizovatele s tím, že pedagogický sbor o podobě budovy nerozhoduje.

„Pan architekt navrhl tři varianty barev a představil je rodičům a ředitelce, která výběr nakonec odsouhlasila. Já proti tomu výběru nemám připomínky, mně osobně se to líbí,“ uvedla starostka Černá."

Tak kdo vlastně rozhodoval?
Možná měli dostat slovo všichni občané obce, určitě mělo konečné rozhodnutí schválit zastupitelstvo.

Samozřejmě si mohou v kterékoliv obci stavět na střechu školy či radnice trpajzlíky, my odjinud zas máme právo se jim smát nebo si klepat na hlavu.

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2017 v 23:18  

Nějak se ta zateplená fasáda nepovedla. Z praktického hlediska je to nesmysl naplácat na stavbu starou 100 let zateplení tohoto typu. Až to příští generace sloupnou, tak se nebudou stačit divit. Budova bude skrz naskrz obalena plísní.

BP řekl(a)...
29. srpna 2017 v 1:38  

Vrchol nevkusu, který je vlastní novým generacím, odchovaným pokleslými nejen reklamami.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.