Švédsko je rájem imigrantů, Česko v novém žebříčku silně zaostává

středa 12. července 2017 ·

Nejlepší podmínky mají přistěhovalci ve Švédsku, Kanadě či Švýcarsku. Tvrdí to americká mediální společnost U.S. News & World Report, která je vyhlášená svými žebříčky nejlepších vysokých škol či nemocnic. Společnost sestavila žebříček osmdesáti států podle toho, kde se imigrantům žije nejlépe. Česko se oproti jiným evropským státům v žebříčku propadlo až na padesáté místo. Informuje server iDNES.cz.


Při sestavování žebříčku využili novináři několika kritérií. K dispozici měli už z minulých šetření odpovědi od 21 tisíc respondentů z řad podnikatelů, významných osobností i členů veřejnosti. Pro žebříček ideálních zemí pro imigranty uvažovali otázky týkající se například ekonomické stability země, trhu práce či platové rovnosti. Zahrnuta byla i odpověď na otázku „Místo, kde bych chtěl žít?“ Zároveň využili data ze Světové banky a OSN.

Pomyslným vítězem žebříčku nejvstřícnějšího státu pro imigranty se stalo Švédsko. Vysoko se dostalo i Dánsko, Norsko či Finsko. Severské země mají navrch hlavně díky politice platové rovnosti. Novináře však kromě zmíněných kritérií zajímalo i jaké kroky země podniká pro lepší integraci imigrantů, tedy zda pro ně třeba pořádá jazykové kurzy. Právě tento bod vynesl do první pětice Kanadu či Švýcarsko.

Určitým překvapením bylo naopak umístění České republiky na 50. místě. Před Českou republiku se dostalo například Polsko, Chorvatsko i Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán se dlouhodobě vyjadřuje proti přijímání uprchlíků.


Celý text naleznete zde
Žebříček na stránkách U.S. News & World Report naleznete zde

5 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
12. července 2017 v 7:09  

Co máme dělat? Dohnat a předehnat, nebo stačí se mrskat a stydět?

A co je vlastně cílem? Aby všechny země byly rájem imigrantů? Nebylo by lepší, kdyby se všude žilo jakž takž dobře?

----
K tomu sestavení - vedle té ankety mezi 21000 podnikateli a významnými osobnostmi tam bylo také: "Zároveň využili data ze Světové banky a OSN. Zajímal je podíl migrantů v populaci jednotlivých států a objem peněz, které zasílají zpět do rodné země."

Vůbec si nejsem jistý, jestli takový žebříček říká něco o tom, o čem se snaží mluvit...

Jan Hučín řekl(a)...
12. července 2017 v 7:45  

A jaký má tento článek smysl na České škole? Že by plnou silou udeřila okurková sezóna?

Jiri Janecek řekl(a)...
12. července 2017 v 8:04  

Možná trénink kritického myšlení, pane Hučíne... Hodí se jak ve škole pro 21. století, tak ve škole 4.0...

15. jsou Spojené emiráty, 23. Katar...

Ygrain řekl(a)...
12. července 2017 v 8:44  

No, to mě fakt trhá žíly. Žebříček států podle toho, jak se vedle imigrantů žije původní populaci, by nebyl?

Unknown řekl(a)...
12. července 2017 v 11:13  

Všechno vypadá výborně, jen mě napadá kam EU "strčí" do budoucna stamilióny environmentálních a ekonomických utečenců z Afriky ze zhruba 1,2 miliardy obyvatel. To už žádných tabulek nebude třeba, protože jen počet migrantů vůči domorodcům v Evropě může být 2:1.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.