Hospodářské noviny: ANO pohřbívá učitelskou reformu

středa 12. července 2017 ·

Premiér Bohuslav Sobotka ještě včera ráno prohlašoval, že schválení dlouho chystaného kariérního řádu pro učitele považuje za prioritu. Už odpoledne se ale ukázalo, že první větší pokus o zásadní reformu učitelského povolání skončí neúspěchem. Proti se nakonec postavili poslanci ANO a dnes ve sněmovně chtějí zákon odmítnout. „Zákon spadl pod stůl díky nám. Kdybychom nekontaktovali poslance a senátory, kariérní řád by prošel,“ říká k tomu spoluzakladatel Iniciativy Pedagogická komora Radek Sárközi, který kontaktoval senátory a poslance a zorganizoval protestní petici, kterou podepsalo přes 20 000 učitelů. Úvahu o budoucí podobě kariérního řádu přinášejí Hospodářské noviny.


Ivana Dobešová (psp.cz)
Nespokojení učitelé chtějí připravit vlastní návrh kariérního řádu. A peníze nachystané na start odmítané reformy dostat do škol i bez schválení zákona. Tuto myšlenku sdílí i ministr Štech. „Budu se snažit, aby peníze šly alespoň pro začínající učitele. Bude to velmi těžké a nejsem schopný teď vůbec předjímat, jak to dopadne,“ uvedl.

Hnutí ANO souhlasí s tím, aby se peníze k učitelům dostaly i přesto, že kariérní řád neprojde. „Finance na příplatky pro zkušenější učitele pomáhající nováčkům či pro školní psychology bychom do škol chtěli dostat pomocí vládních nařízení. K tomu kariérní řád nepotřebujeme,“ řekla poslankyně ANO a ředitelka Střední zemědělské školy v Benešově Ivana Dobešová. „V tom současném je mnoho otazníků, chceme jasnější, ne tak formální verzi,“ dodala poslankyně.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
12. července 2017 v 8:39  

"pohřbívá", "první větší pokus o zásadní reformu "

Oh, ta heroická rétorika. Skoro se rdím studem, že tento počin nedoceňuji.

Josef Soukal řekl(a)...
12. července 2017 v 9:49  

http://www.pedagogicke.info/2017/07/pavel-simacek-nejen-k-reakci-msmt-na.html

Unknown řekl(a)...
12. července 2017 v 11:03  

Takový ostudný paskvil nazvat reformou? To má někdo odvahu!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.