„Sáblíková bez peněz?“ Ministerstvo školství považuje informace MF DNES za zavádějící.

sobota 1. července 2017 ·

„Ministerští úředníci jako by dotáhli do konce práci, za kterou seděl ve vazbě bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. MF DNES získala návrh na rozdělení 1,3 miliardy korun dotací pro sportovní svazy. Sestavil ji Český olympijský výbor, aby demonstroval, jak by dopadlo vyplácení peněz podle nových pravidel ministerstva školství,“ tvrdí MF DNES v článku Sáblíková bez peněz (30.6. 2017).

Autoři pokračují:

„Nové regule, které měly zjednat nápravu, bezmyšlenkovitě berou v úvahu jen počty členů sportovních spolků. A výsledek? Některé menší, byť úspěšné sporty jsou v ohrožení. Nejhůř dopadli rychlobruslaři, protože jich je málo. Navzdory medailím nejen Martiny Sáblíkové a navzdory blížící se zimní olympiádě. Dostali by jen 660 tisíc korun, o 80 procent méně než loni.“

Na text reagovalo ministerstvo školství:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se zcela distancuje od tvrzení, které bylo prezentováno v MF DNES v článku s názvem „Sáblíková bez peněz“, že je ohrožena příprava reprezentantů.

V České republice je příprava prakticky všech reprezentantů zajištěna v resortních sportovních centrech Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra. Resortní centra mají plně zajištěno financování v meziročním navýšení z 397 milionů korun v roce 2016 na 483 milionů korun v roce 2017, tedy o 86 milionů korun více. Všechny prostředky jsou na účtech center. Reprezentanti zařazení do těchto resortních center vybojovali téměř všechny olympijské medaile.

Sportovní svazy dostaly vyplaceny dotace v programu I na zajištění reprezentace, kdy v roce 2016 obdržely 381 milionů korun, letos bylo vyplaceno 593 milionů korun, tedy o 212 milionů korun více.

Meziročně se dotace pro zajištění reprezentace celkově navýšily o 298 milionů korun, tedy o 38 % a překročily 1 miliardu korun.

Příprava reprezentantů tak rozhodně nemůže být ohrožena, všechny prostředky jsou vyplaceny.

Na talentovanou mládež v programu II bylo vyplaceno 515 milionů korun, tj. o 191 milionů korun více než v roce 2016.


Celou tiskovou zprávu MŠMT naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.