Michal Komárek: Hezké léto a prázdniny! A lepší další školní roky!

pátek 30. června 2017 ·

Dovedu si představit, jak je na tom normální učitel na konci školního roku. Švagrová učila přes 25 let a na jaře vždy neodvratně začínal proces její postupné proměny v rychle stárnoucí ženu bez energie, s hlubokými temnými kruhy pod očima. Pohybovala se čím dál pomaleji, nad písemkami občas i usnula. Ani v takových chvílích na školu nezanevřela – jen jí dalo mnohem víc práce přemýšlet o tom, jak svoje hodiny udělat co nejlepší. Stačily vždy dva prázdninové týdny, aby z ní zase byla jiskřící žena plná síly. A stačily další dva týdny, aby se pomalu začínala těšit na začátek školy...

Michal Komárek (archiv autora)
Přeju všem čtenářům České školy hezké léto, všem učitelům příjemné prázdniny a možnost obnovit energii!

Hlavně ale učitelům přeju lepší školní roky! Realisticky vzato, to zatím nijak skvěle nevypadá. Pokračuje střídání ministrů, vrší se další nesplněné sliby o radikálním zvyšování platů, nekončí reformní chaos bez přípravy, bez konsensu a bez vize. Politici nadále lžou o tom, že je pro ně školství priorita.

Přesto naděje na změnu je. Může spočívat třeba v tom, že takhle to prostě dál už nepůjde. Nebo, že se přece jen objeví politik, který dokáže školství jako prioritu prosadit a také chápat, co to znamená. Nebo v tom, že budou učitelé vůči politikům tvrdší, sjednotí se, budou třeba i stávkovat...

Nezní to příliš pravděpodobně? Tak zatím alespoň hodně sil!

5 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
30. června 2017 v 17:16  

Několik učitelských slov:
http://www.ascestinaru.cz/ludek-blaha-ano-dneska-jenom-ucit-doopravdy-nestaci/
Původně zde: http://www.pedagogicke.info/2017/06/ludek-blaha-ano-dneska-jenom-ucit.html

Veronika Valíková řekl(a)...
2. července 2017 v 11:51  

Ten článek je o mně? V červnu se s nikým nechci vidět, vypadám obvykle jako unavená bezbarvá čarodějnice... :)

V září to bývá jiní káva. To se nechám i vyfotit, moje blogová fotka už je stará pět let.

Zaplaťpánbůh za prázdniny a krásné léto všem.

Josef Soukal řekl(a)...
2. července 2017 v 17:19  

Upozornění na zajímavý příspěvek v zajímavé FB skupině:
http://www.ascestinaru.cz/proc-zustavame-ve-skolstvi/

Lenka Dohnalová řekl(a)...
2. července 2017 v 22:07  

Pane Soukale,
příspěvek jsem četla a jsem moc ráda, že jsou učitelé, kteří toto povolání mají skutečně velmi rádi - i navzdory hanebným penězům. I já se vůbec nestydím za to, že jsem učitelka; naopak jsem docela pyšná, krásné je i to, jak se k Vám studenti po letech hlásí, koneckonců mnozí jsou mí doživotní přátelé. Pro mě jsou mladí lidé velmi inspirující a nutí mě k růstu ve mém oboru. Je v nich zkrátka velká naděje. Bohužel mám pocit, že ve zdejších debatách zaznívá spíše velmi skeptický a ostrý tón vůči mladé generaci.
Já se opravdu neutápím v beznaději, jsem zkrátka spokojená, potkala jsem ve svém životě tolik šikovných mladých lidí, se kterými jsem mohla spolupracovat... Nicméně maminku pana Komárka obdivuji, čím jsem starší, tím déle mi trvá se z té nekonečné únavy konce školního roku dostat. Někdy mám pocit, že bych potřebovala dva roky prázdnin, jak pravil klasik :-)

Lenka Dohnalová řekl(a)...
2. července 2017 v 22:10  

Jej, tak řeč šla o švagrové, ne o mamince, omlouvám se! To já mám maminku (i tatínka) z učitelské branže :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.