Rodiče „vlčích dětí“ nebudou stíháni, chlapci mají vědomosti i bez školy

úterý 25. července 2017 ·

Rodiče „vlčích dětí“ z Klatovska se vyhnou postihu za to, že dva nejstarší syny ve věku 11 a 13 let neposílali do školy. Policie odložila trestní oznámení, které na manžele podaly sociální pracovnice. Podle zjištění Práva vyšetřovatelé své rozhodnutí opírají především o výsledky z nedávného přezkoušení obou chlapců, při kterém prokázali vědomosti srovnatelné se znalostmi svých vrstevníků


„Někde měli mezery, ale někde zase znali něco navíc. Standardy, které stanovilo ministerstvo školství pro matematiku, český jazyk a cizí jazyk, splnili,“ řekl Právu ředitel Základní školy v Čachrově Petr Jansa. Rodičům tak povolil individuální domácí výuku, čímž zlegalizoval jejich dosavadní přístup ke vzdělání ratolestí.

Policisté dospěli k závěru, že se rodiče snažili dětem poskytnout veškeré podmínky pro získání znalostí, na své povinnosti nerezignovali a dětem neumožňovali žít zahálčivý život. „To, že potenciál dětí přesahuje jejich dosud získané vědomosti, nemůže být důvodem pro trestní stíhání rodičů, že nebyli schopni děti naučit více,“ konstatovali vyšetřovatelé.

„Já to vidím tak, že děti potřebují být připravené na přijímací zkoušky na střední školu, a jestli k tomu mají mít nějaká vysvědčení, není důležité,“ řekla Právu matka dětí, se kterými se podle svých slov učí v průměru čtyři hodiny denně.

Početná rodina žije v polorozpadlém domku v malé pošumavské vesničce. Svým alternativním způsobem života zůstává izolována od ostatních spoluobčanů. Středoškolsky vzdělaní manželé mají pět dětí ve věku od jednoho roku do 13 let. Všechny se narodily doma. Nejmladší z nich pro úřady fakticky neexistuje, rok nebylo nikde evidováno a dosud nemá rodný list.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

PP řekl(a)...
26. července 2017 v 6:02  

Paráda. Držím jim palce a gratuluji!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.