Univerzity se „přetahují“ o studenty, lákají na stipendia

úterý 25. července 2017 ·

Plošné kampaně, návštěvy na středních školách či vlastní festivalová pódia. Vysoké školy v Moravskoslezském kraji se snaží čelit nepříznivému demografickému vývoji. Počet maturantů za posledních deset let klesl téměř o polovinu a statistiky ani do budoucna neslibují zlepšení. Například ostravská Vysoká škola báňská – Technická univerzita letos poprvé přistoupila i k finančním nabídkám a zavedla motivační stipendia. Reportáž přináší MF DNES.


Petra Halíková (facebook.com)
„Snažíme se poklesu studentů čelit zlepšením kvality výuky, nabídkou atraktivních oborů v návaznosti na potřeby praxe i kvalitou služeb v kampusu. Přesto se nám to nedaří v takové míře, která by zajistila dostatek kvalitních studentů,“ zdůvodnila mluvčí vysoké školy Petra Halíková.

První peníze studenti získají už po úspěšném ukončení prvního semestru v únoru 2018. Ti nejlepší si přijdou i na 32 tisíc za rok. Nabídka platí pro zájemce o studium bakalářských oborů na všech fakultách univerzity.

„Na technických vysokých školách pokles počtu studentů ještě umocňuje skutečnost, že mezi středoškoláky každoročně roste počet zájemců o studium humanitních oborů. A to i přesto, že trh práce trpí chronickým nedostatkem kvalitních technicky vzdělaných absolventů,“ doplnila Halíková.

Počet studentů Vysoké školy báňské dosáhl maxima v roce 2009 až 2010, kdy přesáhl 24 tisíc. Letos je to už o několik tisíc méně. Počty studentů se ale snižují i na ostatních vysokých školách v kraji, ačkoliv nabízejí i žádanější humanitní obory. Například Ostravská univerzita za posledních pět let eviduje pokles zhruba o jednadvacet procent.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Moravskoslezský kraj)

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 10:40  

vše se postupně vrátí do normálu a do reality,jednak demografický vývoj bude opět stagnovat,jednak se projeví nepotřeba vš,počet úřednických míst a míst napojených na státní sektor bude spíše ubývat a pro nejžádanější profese typu kvalifikovaný/nekvalifikovaný dělník,skladník,řidič,uklizečka apod vš netřeba,stejně tak zvyšující se nezaměstnanost rodičů věku 50+ neumožní vyživování dětí.studentů na "venkovských" vš,kde studenti neseženou brigádu a proto se studium soustředí do prahy a brna,kde mohou studenti během studia pracovat

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.