Jednání ministrů školství a financí: Peníze na zamítnutý kariérní řád asi zůstanou v rozpočtu školství

pondělí 24. července 2017 ·

Zhruba 1,7 miliardy korun původně určených na zamítnutý kariérní řád učitelů zůstanou zřejmě součástí rozpočtu školství na příští rok. Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) by je chtěl použít na zavedení některých prvků kariérního řádu, který Parlament neschválil. Řekl to dnes novinářům po společném jednání o rozpočtu s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO). O konkrétních sumách peněz dnes nemluvili. Podle dosavadního návrhu mělo ministerstvo školství na příští rok dostat zhruba 160 miliard Kč. Resort chtěl původně 172 miliard Kč, letos hospodaří se zhruba 148 miliardami Kč. Informuje ČTK.


Stanislav Štech (twitter.com)
Štech věří, že se nakonec podaří zvýšit i rozpočet vysokých škol.

Peníze z kariérního řádu by chtěl Štech použít hlavně na financování regionálního školství. "Budeme se snažit, aby byly adresovány i na prvky kariérního systému, které je možné zajistit vyhláškami a nařízeními," řekl.

Pilný dodal, že školství pro něj je stále prioritou, i když zatím se Štechem nedospěli ke shodě na konkrétních číslech. "Je tam 1,7 miliardy, který byl původně určený na kariérní řád učitelů, který nebyl schválen, a tyto prostředky zůstávají ministerstvu školství," řekl Pilný. Štech se podle něj bude muset rozhodnout, zda bude chtít peníze použít na regionální školství, na platy nebo na vysoké školy.

Ministři dnes jednali také o finančním zabezpečení inkluze v tomto roce. Ministerstvo financí podle Pilného již nalezlo v rozpočtu částku 400 milionů korun, které bude moct ministerstvo školství použít na zajištění pomůcek a podpůrných opatření pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

O rozpočtu na příští rok budou oba ministři jednat znovu zhruba za měsíc.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
24. července 2017 v 22:14  

No a teď by mohlo ministerstvo využít peníze na opravdové ohodnocení práce učitelů. Připravit kritéria a peníze rozdělit. Za jakou činnost a kolik peněz učitel dostane. K tomu snad není potřeba zákon ani komise a přípravné komise komisí a jiné byrokratické překážky. Vzdělaní úředníci jsou snad během týdne schopni sestavit tabulku ohodnocenných činností. Ředitelé škol za týden schopni napsat požadavky - kolik takto ohodnocených učitelů mají(kromě české pošty existuje i mail a ten jde rychle), další týden ministerstvo určí částky, aby jim peníze vyšly a za další týden je pošlou školám. Za měsíc by mohly mít učitelé kariérně přilepšeno. Nebudou mít sice lejstro, ale ti co něco dělají budou vědět, že to mají i zaplaceno.

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 11:11  

m vanek

Má však pan "letní ministr" o toto zájem? O žádném plošném tarifním přidávání ohledně 1,8 miliardy nemluvil. Mluvil tak jedině o přidání výchovným poradcům a snížení jejich úvazku. Mimochodem, již nyní je vystudovaný výchovný poradce ve třináctce i s paní ředitelkou. Ostatní pobírají dvanáctku. Kolik bude uvádějících učitelů - maximálně 4%. Nějak se nám pan ministr zapomněl vyjádřit k přidání třídním učitelům.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.