Ředitelka jedné z největších škol v Česku: Vlastní výuka - tam si člověk chodí odpočinout

neděle 9. července 2017 ·

„Předpokládá se, že by ředitel měl být v dnešní době především ekonom a právník, teprve potom pedagog a učitel (přitom právě to, že je pedagog, by mělo stát na prvním místě). Jeho hlavní pracovní činností by ale mělo být to, aby někam směřoval, aby školu vedl a naplňoval určitou vizi, zejména v poskytování vzdělávání ve vzdělávacím procesu. Mně nejvíce chybí právě dostatek času, abych mohla být s učiteli, abych měla prostor si s nimi sednout a vše probrat, vědět, kam směřují, co chtějí, potřebují, jak všeho dosáhnout, mít přehled o nich a jejich činnosti. Cítím z učitelů, že vědí, jaká je situace. Ale také cítím, že by chtěli, aby nejen zástupce, ale i ředitel věděl, jak probíhá hodina, jak učí, aby měli možnost pochlubit se tím, co se jim daří, a aby si na ně i ředitel udělal čas,“ říká ředitelka jedné z největších českých škol Jana Marková v rozhovoru v letním speciálu časopisu Řízení školy, který se věnuje roli ředitelů.

Marková pokračuje:

Jana Marková (Charbulova.8u.cz)
Jak by měla vypadat podpora ředitelů? To je spíše jen sen -značné snížení administrativy, dostatek schopných a ochotných, loajálních učitelů, zejména pak i nepedagogických pracovníků, kteří by zvládali činnosti, které musí v současné době řídit, kontrolovat a často i vykonávat ředitel, i když mu to přímo z pracovní pozice ředitele ani nevyplývá, ale za všechno odpovídá… a dostatek finančních prostředků pro motivaci a odměňování všech zaměstnanců, a to i nepedagogů, na které se často pozapomíná.


Celý text naleznete v letním speciálu časopisu Řízení školy (nakladatelství Wolters Kluwer)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.