K zápisům do školek nepřišly stovky předškoláků, rodičům hrozí pokuta

pátek 28. července 2017 ·

Úřady začaly dávat dohromady seznamy rodičů, kterým hrozí až pětitisícová pokuta. Na jaře totiž nepřišli se svými pětiletými dětmi k zápisu do mateřské školy, přestože je to od letošního roku povinné – stejně jako je povinné nechat dítě zapsat do základní školy. Rodin, kterých se to týká, není málo. Podle zjištění MF DNES například v tuto chvíli není v Děčíně zapsáno do školky přes 30 procent dětí, v Liberci nebo Mostě je to kolem dvaceti procent předškoláků.


Jen v oslovených městech a obcích jsou takových dětí stovky. V příštích týdnech budou úřady kontaktovat jejich rodiče, stihnout by to měly do začátku školního roku. Tipy na děti, které k zápisu nedorazily, dostali místní úředníci od ředitelů mateřských škol. Ty mají od letošního roku určené své spádové oblasti a ještě před zápisem dostaly od obecních úřadů seznamy dětí, které k nim patří.

Podle odpovědí, které dorazily na otázky MF DNES z místních úřadů, bude rodičů–hříšníků nadprůměrný počet v Ústeckém kraji. Počet předškoláků, kteří k zápisu nedorazili, se pohybuje v dvouciferných číslech. Není to náhoda. Právě děti, které tu žijí ve vyloučených lokalitách, totiž do školky často nechodí. Kvůli nim ostatně ministerstvo školství prodloužení povinné školní docházky pro všechny děti o poslední rok ve školce prosadilo.

Když obecně prospěšná společnost Tady a teď v roce 2015 zpracovávala analýzu dopadů tehdy ještě neschváleného zavedení povinné předškolní docházky, zjistila, že do školky děti neposílá a ani nemá v úmyslu posílat 26 procent matek z takových lokalit.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
28. července 2017 v 8:34  

Pěkná ukázka ideově pomýlené práce. V představě, že přidáním ročníku navíc se podaří zkulturnit děti ze znevýhodněných lokalit a nepodnětného prostředí před vstupem do základní školy, udělalo ministerstvo obludnou prasárnu, kterou odskákaly děti zvýhodněných a podnětných rodin. A ti, kvůli nimž se celá ta šaškárna realizovala, ti na to z vysoka kašlou. V prostředí zbytnělé hyperkorektnosti vymýšlíme slova, jimiž opisujeme skutečnost tak, abychom nepoužili náležitá podstatná a přídavná jména. Znevýhodněný, nepodnětný, nepřizpůsobivý, neinkludovaný atp. Ředitelé škol jsou nuceni vytvářet odhadní součty nebo součtové odhady žáků, kteří do těchto škatulek po generace padají. Je na čase si přestat lhát.

Eva Adamová řekl(a)...
28. července 2017 v 9:09  

Zápisy byly v dubnu, nyní máme konec července. Co dělali úředníci ty minimálně dva měsíce? Čekali až se Romové sami vzpamatují? Nebo si snad naivně mysleli, že to za ně budou řešit ředitelky školek, které to vůbec nemají v kompetenci? Ale ono je to vlastně jedno, protože mnohá Romčata do školek stejně nedostanou a s vymáháním těch pokut to také nebude jednoduché.

Pepa řekl(a)...
28. července 2017 v 16:35  

Tak vida, v roce 2015 zjistil někdo, že se dá očekávat 26% těch, co nedorazí do školky, v roce 2017 se ukázalo, že je to 30% (nebo lehce nad). Zdá se, že před dvěma lety to byl docela seriózní průzkum....
Och jejejej, paní Adamová, to jste si zase naběhla, v původním článku (tedy v tom, co bylo zveřejněno zde na ČŠ) přeci nebyla vůbec řeč o Romech, to Vám zase někdo vynadá....

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
28. července 2017 v 20:28  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Zdeněk NUTZ řekl(a)...
28. července 2017 v 23:45  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Zdeněk NUTZ řekl(a)...
29. července 2017 v 21:35  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Simona CARCY řekl(a)...
31. července 2017 v 9:05  

Smazat všechny diskuze a nebo je zakázat, to je osvícená redakce diskuzí v místním podání. Koniáši!

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
1. srpna 2017 v 9:21  

Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni Cikáni

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.