Daniel Münich: České školství klade v průměru příliš velký důraz na fakta, na encyklopedičnost, a příliš nízký důraz na uvažování

pondělí 10. července 2017 ·

„Hejného metoda má úplně jinou dynamiku učení. Dítě vzdělávané podle Hejného metody je mnohem pomalejší. Ještě ve třetí třídě mohou mít rodiče pocit, že jejich dítě zaostává za ostatními. Ale od 4. třídy začne pracovat s těmi základy, které mu byly dány, a které nejsou jen fakta, ale i uvažování. A pak jede mnohem rychleji než ostatní,“ vysvětluje ekonom Daniel Münich v reportáži deníku Právo.


Daniel Münich (youtube.com)
„České školství klade v průměru příliš velký důraz na fakta, na encyklopedičnost, a příliš nízký důraz na uvažování a další věci, ke kterým patří rozvoj sociálních schopností jako pracovat v týmu, vyjadřovat se, mít tah na branku, mít snahu něco se naučit, něco dotáhnout do konce,“ uvedl Münich.To jsou právě schopnosti, které mají pro další uplatnění v životě velký význam.

Nicméně bez znalostí to také nejde, protože bez znalostního základu nemají děti na čem stavět schopnosti přemýšlet. Jde tedy hlavně o správné nastavení mixu drilu a rozvoje dalších kompetencí v různých vývojových stadiích dítěte. „A my, akademici, se snažíme dobrat toho, co je ten optimální mix,“ uzavřel Münich.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
10. července 2017 v 9:28  

https://www.novinky.cz/domaci/442944-ceskym-detem-to-pali-v-uvazovani-se-zlepsily-nejvic.html

Eva Adamová řekl(a)...
10. července 2017 v 10:33  

"A pak jede mnohem rychleji než ostatní ..."

A z čehopak to pan Munich vyvozuje? Hejného metoda zatím na školách legálně dospěla do sedmého ročníku. Vynechávám pilotní školy, protože jejich výsledky se nedají až tak úplně považovat za směrodatné a i tam zatím metoda dospěla jen do devátého ročníku. Nikdo netuší a ani tušit nemůže, jak to bude vypadat na středních školách.

Ovšem ohlasy z běžných škol, kde jsou tedy ve zmiňovaném sedmém ročníku, jsou takové, že nadanější děti (tak cca 10 %) opravdu jedou rychleji, průměrné už značně zpomalují a slabé děti (tak cca 30 %) už od začátku sedmičky nejedou vůbec.

jir řekl(a)...
10. července 2017 v 17:53  

Ekonom.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.