Aktuálně.cz: Kariérní řád pro učitele poslanci neschválí. Z vládní priority se před volbami stala obtíž

úterý 11. července 2017 ·

Kariérní řád, který sliboval učitelům profesní růst, podporu a kvalitním pedagogům zvýšení platů, spadne pod stůl. Poslanci hnutí ANO ho nechtějí podpořit, závazné hlasování neslíbili ani lidovci. Sociální demokraté by přitom potřebovali všechny koaliční hlasy k tomu, aby návrh prošel. V dubnu přitom kariérní řád prošel Sněmovnou bez problému. Mezitím se ale objevila kritika z řad učitelů a protestní petice, Senátoři vrátili zákon Sněmovně a řada poslanců poté změnila názor. Novému ministrovi školství Stanislavu Štechovi (za ČSSD) se nepodařilo koaliční poslance nalomené kritikou velké části učitelů přesvědčit. Informuje server Aktuálně.cz.


"Navštívil jsem několik škol a gymnázií a nikde jsem nepotkal žádného učitele, který by kariérní řád podpořil. Nechal jsem si to vysvětlit a od minulého hlasování jsem změnil názor," uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle jeho kolegyně Ivany Dobešové je předložený kariérní řád administrativně a finančně velmi náročný. "Platové růsty pro některé specializační profese ve školství se určitě dají zajistit i jinak," míní Dobešová.

Poslanci hnutí ANO budou mít volné hlasování, stejně jako lidovci. "My jsme ten zákon podporovali, ale je pravda, že ministerstvo školství ho nedokázalo dobře odprezentovat," kritizoval ministra Štecha předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola.

Ministr Štech se přesto nevzdává. Pokud se ke kariérnímu řádu poslanci ve středu dostanou, bude se je snažit přesvědčit, aby ještě změnili názor. "I kdyby měl být problém sehnat 101 hlasů k přehlasování Senátu, chci aby nahlas zazněly argumenty, které vyvrátí nepravdy uvedené v petici proti kariérnímu řádu," řekl Štech.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. července 2017 v 16:07  

Zdravý selský rozum? To možná také, prioritou poslanců jsou však obavy jednotlivých poslanců a strach z nezvolení v říjnu 2017. Učitelé vždy tvořili hlavní voličskou základnu socanů. Evidentně si tak jejich hlasy přerozdělí jiné politické subjekty. Socialisté se v oblasti školství stříleli do kolen velmi často a nyní se jen diví.

Josef Soukal řekl(a)...
12. července 2017 v 9:50  

http://www.pedagogicke.info/2017/07/pavel-simacek-nejen-k-reakci-msmt-na.html

tyrjir řekl(a)...
12. července 2017 v 10:01  

Kariérní řád - Sněmovní tisk 959 - Sněmovní historie Kariérního řádu (podklady pro jednání):
https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=959

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.