Názory učitelů na kariérní řád vedení školských odborů zřejmě nezajímají

pondělí 12. června 2017 ·

Vedení školských odborů rozeslalo členům Stanovisko k pozměňovacím návrhům k novele zákona, která má zavést kariérní řád. Michaela Matějková poskytla České škole svoji reakci na způsob, jakým odbory se svými členy komunikují. Nebo spíše nekomunikují.

Michaela Matějková píše:

Michaela Matějková (facebook.com)
Vážený pane předsedo, nedá mi to, ale musím reagovat na postup, jakým informujete své členy o aktivitách odborové organizace a jakou možnost vyjádření se svým členům poskytujete.

Váš mail - Stanovisko ČMOS PŠ k pozměňovacím návrhům k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a další související zákony – byl odeslán v pátek 9. 6. v 15:26. – čili prakticky na konci pracovní doby pracovního týdne. Náš okresní předseda jej přeposlal tentýž den před 17:00 – čili po pracovní době na jednotlivé školy, zaměstancům školy jej předsedkyně naší ZO odeslala dnes - v pondělí 12. 6. 13:50 – kdy jí skončila přímá vyučovací povinnost a měla čas otevřít mailovou schránku.

Ovšem naše připomínky a reakce se měly odeslat do pondělí 12. 6. do 10:00 – což, jak jistě uznáte sám, není jaksi technicky proveditelné. Takže výroky pana Dobšíka typu - oslovili jsme naše členy, žádné připomínky jsme neobdrželi – jsou mi teď už jasnější.

S tímto Stanoviskem zásadně nesouhlasím a svého poslance jsem již oslovila.

11 komentářů:

RP řekl(a)...
12. června 2017 v 21:13  

Vůbec nechápu zveřejnění tohoto nesouhlasu na ČŠ. Je to výkřik bez smyslu.

Charlie řekl(a)...
12. června 2017 v 21:41  

Naopak, myslím že velice dobře ilustruje chování papalášů dnešních školských žluťáckých odborů v otázce Kariéristického neřádu, ale možná nejen v tomto případě.

Q. E. D. řekl(a)...
12. června 2017 v 21:47  

Souhlas s Charlie.

mirek vaněk řekl(a)...
13. června 2017 v 7:37  

Přesně ilustruje chování nejen odborů, ale i ministerstva. Konečně článek o něčem.

Unknown řekl(a)...
13. června 2017 v 8:12  

Přesně ilustruje chování sterilních žluťáckých odborů. Český učitel pobírá nejnižší hodinovou mzdu v rámci OECD. MŠMT vyžaduje "za málo peněz hodně muziky" a odbory proti těmto nízkým mzdám již několik let neprotestují. Na co tedy vůbec jsou? A KŘ? Tento je slušně nazván výtahem k penězům pro kariéristy. Naprosto neřeší kvalitu práce učitele. Je to tedy zmetek.

Janek Wagner řekl(a)...
13. června 2017 v 8:33  

Pane Paláte, četl jste ten mail vůbec?

V mailu zmíněné Stanovisko ČMOS PŠ k pozměňovacím návrhům k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a další související zákony najdete na http://www.pedagogicke.info/2017/06/stanovisko-cmos-ps-k-pozmenovacim.html.


Radek Sárközi řekl(a)...
13. června 2017 v 9:18  

Nejen že ČMOS PŠ nedal čas svým členům na vyjádření, ale navíc je záměrně uvádí v omyl. Pozměňovací senátní návrhy vypadají jinak, než jak jsou předkládány členům odborů. Např. případný vyšší příplatek za třídnictví se začne vyplácet až od ledna 2018 (odbory píší, že od září 2017). Vyšší příplatek za specializované činnosti nebude činit 3 000 Kč, ale 2 000 až 3 000. ČMOS PŠ zcela opomíjí, že v pozměňovacím návrhu senátora Papouška je uvedeno, že všechny specializované činnosti budou mít nárok na snížení přímé pedagogické činnosti. To, že vedení ČMOS PŠ členům neposkytuje prostor se svobodně vyjádřit a vnucuje jim svůj názor na jednotlivé pozměňovací návrhy, je tristní.

RP řekl(a)...
13. června 2017 v 13:10  

Pane Wagnere, e-mail jsem četl. Nevím, proč na té určité škole funguje přeposílání e-mailů tak, jak je popsáno. Členem odborů jsem z mnoha důvodů (informovanost mezi vedením a pedagogy, právní poradna, setkávání s předsedy jiných ZO, vždycky se divím, jak to na školách může fungovat....), nesouhlasím s mnoha jejich kroky. Nicméně - na pravidelných schůzkách předsedů ZO střední Moravy jsme informováni o krocích, připomínkách vedení. Několikrát jsme se vyjadřovali k inkluzi, kariérnímu neřádu a dalšímu. Byly a jsou to celkem bouřlivé debaty. Není pravda, že se vyjadřovat nemůžeme. Nicméně - že vedení odborů vystupuje málo razantně, že příliš ustupuje v rámci vyjednávání, že platová politika! je taková tristní - to vše připomínkujeme. Mrzí mě napadání odborů ze strany nově vznikající pedkomory (to podporuji) - u lékařů jsem takové ataky mezi LOK a jejich komorou nezaznamenal. Navíc odbory mají roli i sociálního partnera v rámci tripartity, chtějí se dohadovat, ne hádat. Ve školách tady v okolí se sborovny bouří a nadávají, ale málokdo se informuje a ještě míň něco konkrétního navrhnout.

RP řekl(a)...
13. června 2017 v 13:11  

oprava - chtějí navrhnout.

Radek Sárközi řekl(a)...
13. června 2017 v 16:05  

Nejen pro pana Paláta: ČMOS PŠ jsem oslovil v březnu s nabídkou na spolupráci s iniciativou Pedagogická komora. Dosud jsem neobdržel odpověď. Na webu ČMOS PŠ se ale objevilo prohlášení proti Pedagogické komoře. Když jsme navrhovali zvýšit příplatky pro třídní učitele a specializované činnosti, ČMOS PŠ vystoupil proti. Jen reagujeme na aktivity ze školských odborů proti nám... Nyní ČMOS PŠ dokonce lže svým členům o pozměňovacích návrzích senátorů! LOK a Česká lékařská komora samozřejmě úzce spolupracují, ale vše začalo tím, že vznikl LOK, který vystoupil proti tehdejším zdravotnickým odborům - ty jsou stejně jako ČMOS PŠ pohrobkem ROH. Zatímco v ČMOS PŠ "hájí" zájmy zaměstnanců profesionální odboráři s platy několikanásobně vyššími než jsou platy řadových učitelů, v Pedagogické komoře pracují všichni zdarma (někteří do ní investují kromě volného času i vlastní finanční prostředky)...

tyrjir řekl(a)...
15. června 2017 v 15:00  

Ty nahoře názory učitelů nezajímají. Týká se to i MŠMT, vlády a parlamentu ČR?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.