Martin Fendrych: Učitele platíme nejhůř z bohatých zemí světa. Valachová i ti před ní totálně selhali

středa 21. června 2017 ·

„Česko podle OECD patří na poslední místo z deseti zemí, jež platí kantory nejhůře! Zarážející, varovné, mnohé o nás vypovídající. V Česku podle organizace dostávají nejlepší, nejzkušenější učitelé základních a středních škol (platy se mezi těmi dvěma vzdělávacími stupni příliš neliší) jen 20 tisíc dolarů ročně (okolo 467 tisíc korun), což je méně, než berou v Maďarsku, Polsku, Turecku, Řecku nebo Chile,“ píše Martin Fendrych v komentáři pro server Aktuálně.cz.

Fendrych pokračuje:

Martin Fendrych (Repro ČT)
Toto je vizitka Valachové, Chládka a mnoha dalších ministrů školství, ale úplně stejně vizitka ministrů financí (rozuměj nepochybně i Andreje Babiše) a premiérů, tedy Bohuslava Sobotky, Petra Nečase a jejich posttotalitních předchůdců. Nebyli schopni slušně ohodnotit české kantory, neumějí dodnes rozlišovat mezi schopnými a těmi, co se jen vezou. A veze se jich dost, vždyť školství trpí akutním nedostatkem lidí (speciálně chybí muži). Je to po mnoho let známý začarovaný kruh: málo peněz, nezájem o kariéru učitele, úroveň těch, kteří jdou pedagogiku studovat, a váha, kterou kantoři váží ve společnosti.

Nemá smysl potisící opakovat, že úspěch země (viz Izrael, Lucembursko, Švýcarsko, Německo, Belgie, Korea, Rakousko, USA, Nizozemsko…) souvisí s úrovní vzdělání a kvalitou školství, že ta kvalita souvisí s postavením ve společnosti a s platem. To se ví od roku 1990 a všichni ti mistři světa na vedení země tohle skandálně, neprozíravě zanedbali.

Pokud jsme chtěli či snad ještě chceme uspět v Evropské unii, musíme začít u školství. Axiom. Nezpochybnitelná pravda. Ale my to neděláme, což je další nezpochybnitelný fakt. Viz obžalovací, zdrcující, potupná tabulka OECD.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

BP řekl(a)...
21. června 2017 v 19:33  

Prozraďte mi, kdo z Vás bere měsíčně téměř 39000,- Kč hrubého? Tarif pro učitele "před smrtí" je o 10000,- Kč nižší.

poste.restante řekl(a)...
21. června 2017 v 19:51  

Už několik let "doháním" celorepublikový průměr. Myslím ten průměrný plat ve státě.
Vždycky se mu přiblížím a on mi vzápětí uteče.
Musím ale čestně přiznat, že posledních několik let nemám plný úvazek.

Stačí jednoduchá otázka:
Kolik učitelů - mužů má kromě základního, kantorského příjmu ještě nějaký přivýdělek?
Já učím na dvou školách a ještě mám ŽL.

Tohle není jen selhání konkrétních ministrů.
To je selhání přístupu celé společnosti ke vzdělávání svých dětí.

BP řekl(a)...
21. června 2017 v 20:09  

Jsem na tom podobně. Léta jsem učila souběžně na několika školách a k tomu mám ještě 3 ŽL. Taky jsem se musela spokojit už několikrát jen s částečným úvazkem. 10. rok jsem jen záskok za MD. Za prací vyjíždím z krajského města do menších okresních měst.
Už se pravděpodobně nikdy nedočkám slibovaných 130% průměrného platu v zemi. To by se opravdu musel stát zázrak!

Unknown řekl(a)...
22. června 2017 v 0:08  

No jo. Kdyby pan Fendrych nebyl ve vládě, když se to všechno začalo kazit. Ale jinak je to hezký článek. Ale po letech ve školství nevěřím, že se něco zlepší. Počkejte po volbách. To se na všechny sliby zapomene.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. června 2017 v 0:49  

Všichni melou o tom, jak mají učitelé málo, ale nikdo jim nepřidá.

Pomůže jedině stávka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.