Kulatý stůl: Rámcové vzdělávací programy je třeba revidovat

pondělí 26. června 2017 ·

EDUin zveřejnil shrnutí hlavních myšlenek a videozáznam Kulatého stolu, kde se diskutovalo o revizi rámcového vzdělávacího programu pro základní školy. Podle diskutujících existuje shoda na potřebě revize rámcových vzdělávacích programů, neměly by se ale opakovat chyby z minulosti, jako byla absence vysvětlovací kampaně a nejvyššího kurikulárního dokumentu, který by zastřešoval RVP z hlediska jejich pojetí, totiž kompetenčního pojetí vzdělávání.

Hosty debaty byli Iva Cichoňová, ředitelka ZŠ Angel v Praha 12, Olga Doležalová, učitelka a zástupkyně Společnosti Montessori ČR a SKAV, Daniela Růžičková, garantka ICT a Člověk a svět práce z Národního ústavu pro vzdělávání, Karel Tomek, metodik Národního ústavu pro vzdělávání a Jan Tupý, spoluautor koncepce RVP ZV. Josef Valenta, který se debaty nemohl osobně zúčastnit, zaslal vypracované odpovědi na předem položené otázky. Debatu moderoval Zdeněk Slejška, ředitel EDUin.

Iva Cichoňová, ředitelka ZŠ Angel, řekla, že RVP v roce 2005 přivítali s velkým nadšením, protože jim to umožnilo na základě konkrétního dokumentu vytvářet program pro jednotlivé děti. Přestože koncepci RVP a následného školního vzdělávacího programu shledává jako smysluplnou a funkční, mělo by podle jejího názoru dojít k revizi kurikula, které je předimenzované tématy a tematickými plány. Ty by zasluhovaly redukci. Průřezová témata jsou důležitá proto, že posilují klíčové kompetence, zejména tu dovednostní a postojovou složku, která je sama o sobě hodně složitá. Ve školách by měly vznikat další funkce, například funkce koordinátora školního vzdělávacího programu.

Jan Tupý, spoluautor koncepce RVP ZV, hodnotí rámcové vzdělávací programy jako dobrý krok, který přinesl autonomii školám a učitelům vytvářet vlastní školní vzdělávací programy, i když připouští, že se zaváděním RVP do škol bylo spojeno několik problémů. Neproběhla podle něj připravená vysvětlovací kampaň, návazné projekty byly shozené se stolu a spolupráce s pedagogickými fakultami na úpravě studia byla nedostatečná. Vytvářet ŠVP školám umožňuje vytvořit společnou vizi vzdělávání, pracovat v týmu, vytvářet evaluační a sebeevaluční prostředí, které umožňuje vytvářet školní kulturu srozumitelnou pro samotné učitele i veřejnost. Je to podle něj nástroj pro připravené a dobré učitele, kteří si s ním vědí rady.

Olga Doležalová, učitelka a zástupkyně Společnosti Montessori ČR a SKAV, upozornila, že řada škol dodnes neví, co jim RVP umožňuje. Jako velkou výhodu vidí, že učivo není závazné, ale pouze doporučené. Revize by neměly probíhat v podobě doplňování, ale měly by se dít souběžně ve všech vzdělávacích oblastech. Bylo by podle jejího názoru vhodné vydat jednou za čas dokument, který zahrnuje zapracované změny, aby si učitelé mohli společně sednout a pracovat s tím dohromady.


Celý text a záznam z Kulatého stolu naleznete zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
26. června 2017 v 9:11  

"Ve školách by měly vznikat další funkce, například funkce koordinátora školního vzdělávacího programu."

Sním nebo bdím. Ta funkce na školách už téměř deset let existuje, ale protože ji vykonávají většinou ředitelé, ostatní kantoři to ani neví. Ale že by to nevěděla sama paní ředitelka?

A paní z Monte... si myslí, že učivo není závazné, ale doporučené. Asi se nebožačka domnívá, že splnění povinných výstupů se dá dosáhnout bez probrání příslušného učiva.

A kdopak zajímavý a hluboce znalý problematiky RVP¨ZV tam ještě vystupoval? Asi se na ten záznam budu muset podívat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.