Zlatá medaile od dánského prince pro české mladé vědce

středa 17. května 2017 ·

Uplynulý víkend předal dánský princ Joachim zlaté medaile pěti nejlepším týmům na soutěži EUSO – evropské olympiádě mladých vědců (fyziků, chemiků a biologů do 18 let), jejíž 15. ročník se konal ve dnech 7. až 13. 5. 2017 v dánské Kodani. Letos tohoto prestižního úspěchu dosáhl i tým z České Republiky, kterého součástí byl fyzik Jindřich Jelínek (Gymnázium, Olomouc – Hejčín; vítěz letošního celostátního kola Fyzikální olympiády), chemik Richard Veselý (Gymnázium Budějovická, Praha 4, vítěz letošního celostátního kola Chemické olympiády) a biolog Jiří Janoušek (Gymnázium Budějovická, Praha 4, 3. místo na celostátním kole Biologické olympiády).

Nejlepším z bronzových týmů byl další český tým složený z fyzika Adama Mendla (Gymnázium P. de Coubertina, Tábor), chemika Michala Straky (Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4) a mladé bioložky Kateřiny Bezányiové (Gymnázium U Balvanu, Jablonec n. Nisou).

Studenti – účastníci soutěže – řešili náročné praktické úlohy s typicky dánskými tématy. Jedna z úloh byla např. věnována grónskému ledovci, kdy studenti pracovali se skutečným ledem přivezeným z Grónska, včetně organismů, které v něm žijí. Druhá úloha byla zaměřena na nalezení „chytrého" řešení, jak zajistit dostatek potravin pomocí mořských organismů.

V obou tématech naši studenti excelovali a přišli s originálním řešením. Česká republika se tímto výsledkem řadí mezi nejúspěšnější evropské země a opakovaně prokazuje efektivní systém práce s mladými přírodovědnými talenty.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.