Valachová: Babišův návrh rozpočtu mě šokoval

středa 24. května 2017 ·

Ministryni školství Kateřinu Valachovou před odchodem z funkce ještě čeká ostrá výměna názorů s novým ministrem financí Ivanem Pilným. „Po přečtení návrhu, který připravil pro kapitolu školství Andrej Babiš, jsem byla konsternována. Místo požadovaných 4,5 miliardy pro vysoké školy je tam sto milionů. S tím se nehodlám smířit," uvedla Valachová na besedě se studenty a učiteli Univerzity Karlovy. Informuje Deník.cz.

Vláda v dubnu schválila opakovaný růst rozpočtu školství, který počítal s nárůstem peněz pro vysoké školy z nynějších 21 miliard na zhruba 27 miliard. Na platy učitelů slíbila ministryně 4,5 miliardy korun navíc, jedna miliarda měla jít na investice vysokých škol. Další miliardu chtělo ministerstvo získat na růst stipendií doktorandů z 7500 na 15.000 korun měsíčně.

"Musím zkonstatovat, že pan ministr financí porušil politické usnesení vlády, které ho váže," řekla Valachová. Chce trvat na jeho dodržení. "V tuto chvíli na to budu reagovat tak, že budu rozporovat takto (ministerstvem financí) sestavený rozpočet," dodala.

Zprávu Deníku.cz naleznete zde, zprávu ČTK zde

5 komentářů:

vstek řekl(a)...
24. května 2017 v 13:21  

Klasika. Zavedeme inkluzi, naslibujeme asistenty a hromadu peněz na podporu inkluze. Pak řekneme, že peníze došly, ale inkluzi bez peněz budeme provozovat dál. Co jiného by člověk v našem Kocourkově čekal.

poste.restante řekl(a)...
24. května 2017 v 13:49  

"...S tím se nehodlám smířit," uvedla Valachová...

Rozdíl mezi námi je jen v tom, že (ex)ministryně už nemusí,
zatímco nám nic jiného nezbude.

tyrjir řekl(a)...
24. května 2017 v 15:02  

Mně zase šokovala demise paní ministryně. Pokud ji paní ministryně opravdu podá a pokud ji pan premiér a pan prezident přijmou, má paní ministryně pro všechny své záměry, myslím, už jen málo času.

Jsem názoru, že, pokud má paní ministryně čisté svědomí, nemusela tu chabě politicky zdůvodněnou demisi podávat a že by měla dostát svému ministerskému slibu.

J.Týř

http://www.ceskaskola.cz/2017/05/nastupce-valachove-musi-dat-do-poradku.html

Jiri Janecek řekl(a)...
24. května 2017 v 18:04  

Myslim, ze je vhodna doba zacit tahat z archivu, co rekla behem tech dvou let o zajisteni inkluze nebo narustech platu... A

---
Jinak nijak moc k jadru veci to neni, ale te miliardy na doktorandska stipendia az takova skoda neni... Stejny efekt by mohlo mit snizeni jejich poctu na polovinu a nebo lepe zmena system financovani (pod coz se asi schova cokoli, ale ja myslim samoyrejme tu spravnou zmenu...)

Eva Adamová řekl(a)...
24. května 2017 v 19:11  

Asi to špatně vykomunikovala ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.