Povinná školka má pomoci dětem z vyloučených lokalit

úterý 2. května 2017 ·

Dnes začínají zápisy do mateřských škol. Kromě nových zájemců o školku k nim musejí letos poprvé také všechny pětileté děti, které dosud do školky nechodily. Hlavním důvodem k zavedení povinné školky byly děti z vyloučených lokalit, které do školky často nechodily a pak měly v první třídě velký handicap oproti ostatním dětem, které už třeba alespoň uměly držet pastelku nebo fungovat v kolektivu, dodržovat určitá pravidla. Reportáž přináší server Aktuálně.cz.

Eva Opravilová (youtube.com)
Studie Demografického informačního centra z roku 2015 přitom ukázala, že povinná školka pomůže jen velmi malému počtu dětí. Zbytek, který do školky už chodí, bude spíše obtěžovat.

Podle studie do školky chodí 92 procent pětiletých dětí, mimo ně zůstává zhruba devět tisíc pětiletých, z nichž je podle analýz a kvalifikovaných odhadů 1500 až 2000 sociálně znevýhodněných. Především kvůli nim se však povinná školka zaváděla - aby byly lépe připravené na první třídu a měly na startu stejné šance jako ostatní děti.

Pokud by to rodiče z různých důvodů nechtěli, mohou využít možnosti domácího vzdělávání. "Už se mě na to dva rodiče ptali," říká ředitelka mateřské školy Čtyřlístek na Praze 2 Dana Moravcová. K zápisu však musí stejně a pak ještě několikrát za rok dítě přivést do školky ukázat, jestli se správně rozvíjí. To by měli posoudit učitelé. Pokud se jim bude zdát, že se dítě dostatečně nerozvíjí, tak by měli nařídit rodičům, aby dítě do školky posílali. "My jsme si to stanovili tak, že dítě přijde na jeden den do školky a my ho budeme pozorovat. Jinak to nejde. Stejně nemáme šanci zjistit, jak na tom je," uvádí ředitelka.

Podle předsedkyně Asociace předškolní výchovy Evy Opravilové je nesmysl, aby z jednoho "přezkoušení" pedagog poznal, jestli se dítě rozvíjí, nebo co už umí. "Pětileté dítě se v novém prostředí bude chovat jinak, může být nervózní, stydět se, takže my stejně nic nepoznáme," říká. Ministerstvo školství navíc podle ní jasně nezadalo kritéria, podle čeho to mají pedagogové posuzovat a v jakém případě už zakročit a nařídit rodiči, aby dítě do školky posílal.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.