Petr Šabata: Jen blázen nebo fanatik by šel učit

pátek 26. května 2017 ·

„Skok v učitelské platové statistice je dnes nejkratší a nejlevnější cestou k cíli, jímž je výrazně lepší školství a slušné šanci mladých lidí obstát v moderní době. Nemáme čas, nemáme osvícené reformátory (touto cestou se vydali na Slovensku s nejasným výsledkem), nemáme ani kvalitní politiky, kteří by uměli o školství dlouhodobě pečovat. Zato peníze máme – viz návrh rozpočtu na rok 2018, kde se rozdávají miliardy tu i onde plnými hrstmi,“ píše Petr Šabata v komentáři pro server iROZHLAS.cz.


Petr Šabata (facebook.com)
Sobotkův kabinet uvolnil v pondělí 404 milionů pro pedagogy – rozdělí si je podle kariérního řádu, který by měl začít platit v září – příští týden ho projedná Senát. Ta zpráva vypadá dobře, ale jen zastírá skutečnost, že platy učitelů jsou dlouhodobě ostudně hluboko pod úrovní, kde by měly být.

Ministryně Valachová navrhuje jejich zvyšování tak, aby v roce 2020 dosáhly 130 procent průměrné mzdy v Česku (vloni se tarify zvýšily o osm procent). Takový cíl nedává vůbec žádný smysl.

Kantor ani student učitelství po letech studia na vysoké škole přece nesrovnává svůj (budoucí) plat se slévačem, dělníkem u pásu v automobilce nebo sekretářkou, ale s právníky, inženýry a dalšími vysokoškoláky. Za katedry dnes nastupuje jen 40 procent absolventů pedagogických škol – v průzkumech odpovídají, že je odrazují nízké platy učitelů. Začínající kantor s vysokou školou má něco přes 20 tisíc, pokladní v Lidlu, kde nedávno prozíravě a skokově zvýšili mzdy, bere nejméně 23 tisíc.

V roce 2015 měli učitelé na základních školách v průměru 27 631 korun, na středních 28 803 korun, zatímco ostatní zaměstnanci s vysokou školou ve veřejném sektoru brali v průměru 37 887 korun, v soukromém ještě víc. Rozdíl byl tedy nejméně 10 tisíc měsíčně. V roce 2016 se zaostávání nezmenšilo, protože platy rostly všem. Jen blázen nebo fanatik by šel učit, když jeho spolužáci ze střední budou brát celý život o hodně víc.


Celý text naleznete zde

18 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. května 2017 v 10:44  

Souhlas. Je to o vysoce podprůměrných platech ve školství. Určitě se však najde na MŠMT "vizionář", který bude tvrdit, že to tak není.

poste.restante řekl(a)...
26. května 2017 v 10:52  

Hlavně se najde "expert", který bude tvrdit, že neexistuje prokázaná korelace mezi kvalitou výuky a výší platu.

Mám na to jednoduchý test:
Který učitel by doporučil svým dětem, aby šly pracovat do školství?

Jen "blázen, nebo fanatik".

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
26. května 2017 v 10:53  

Třikrát ANO.

Tajný Učitel řekl(a)...
26. května 2017 v 12:24  

"Který učitel by doporučil svým dětem, aby šly pracovat do školství?"

Já jo. Aby se jednou mohly na smrtelné posteli podívat na svůj život s pocitem užitečné a dobře vykonané práce s lidmi a pro lidi. Na rozdíl od vystresovaných predikčních modelářů ve vatě, třeba.

Jiri Janecek řekl(a)...
26. května 2017 v 12:53  

No, ano, platy jsou problem...

Ale komentar je takove popove patlani... Stalo by za to podivat se, co autor psal, kdyz treba Kalousek a spol. tlacili druhy pilir...

Co vlastne chce rict? Ve chvili, kdy se vidi, ze z malovanych 130 % za dlouho a slibenych osmi na pristi rok zbudou prumerne 4 stovky na mesic, ktere se stejne promr_aji na skoleni a rozdeli mezi vyvolene, tak ze se melo pridal/slibit mnohem vic?
I od komentare ceskeho novinare bych cekal vic...

Unknown řekl(a)...
26. května 2017 v 13:19  

Pane Tajný Učiteli - "učit není povolání, ale poslání" - z toho plyne, že učitelům stačí suchý chleba a trocha vody? Chudáci vaše děti.

Tajný Učitel řekl(a)...
26. května 2017 v 14:08  

Pane Fando Moudrý, nevím co učení je a co není pro jiné. Celkem mne to baví, zatím asi nevíce z toho, co jsem v životě zkusil a zkusil jsem toho celkem dost. Oba s manželkou pracujeme a nedá se říci, že bychom byli na suchém chlebu a vodě, byť je pravdou, že neušetříme. Děti mne stejně neposlouchají, co se týká profesního poradenství, ale měly by vědět, že učitelství je nádherné, naplňující a neskutečně zajímavé povolání, kde sice člověk nezbohatne, ale pokud se v tom najde, prožije na mnoha úrovních, jiných než finančních, bohatý život.

Petr řekl(a)...
26. května 2017 v 16:09  

Je to tak, jak říká klasik: "furt jenom chechtáky, chechtáky, já ťa mám rád Irenko aji bez peňazí"
:-)
Za totáče jsme vždycky v konstrukci říkávali: "Moc si sice nevyděláme, ale za to se tady aspoň zasmějeme."
Přiznám se dobrovolně, že obě dcery jsou učitelky a celkem si ani nestěžují.

Petr

Charlie řekl(a)...
26. května 2017 v 18:49  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Veronika řekl(a)...
26. května 2017 v 18:55  

Jj, všimli jste si někdy, kolik dobře finančně oceněných chlapů má za manželku učitelku? Na to snad musí být vzdělávací předmět, něco jako Základy kvalitního finančního managementu rodiny.

Charlie řekl(a)...
26. května 2017 v 18:56  

Jasně, měl jsem taky několik kolegyní, co si neztěžovaly. Braly totiž jen takové kapesné k apanáži od svých partnerů. Co má ale říkat chlap? Ten si pomalu musí sehnat další zaměstnání nebo se na učení zvysoka ... a jít si vydělávat někam jinam, tedy pokud má štěstí na aprobaci. Když už jsme u toho, své dceři bych toto povolání nedoporučil ani náhodou a to jsem z učitelského rodu. Dnes jsem viděl inzerát na letní brigádu pro nevyučené žáky do německé fabriky. Plat 23 500 hrubého. Porovnejte s nástupním platem učitele, přidejte čistou hlavu po směně a je vymalováno.

Jan Hučín řekl(a)...
26. května 2017 v 21:33  

Rozumím, že pro někoho je učitelství povolání, ne pouhé zaměstnání. Ale i predikční modelování můžou lidi dělat ze zájmu a ne pro peníze. Třeba takové matematické modely v meteorologii jsou určitě velmi zajímavá a užitečná věc.

Unknown řekl(a)...
27. května 2017 v 15:52  

jistě,průměrný plat v praze a okolí je 37 litrů,jinde 27,v praze si můete vybírat,přecházet,pohoda,avšak za kolínem je sotuace jiná a v moravském pohraničí je učitelský plat platem snů,možná mnohým nestačí,ale jak je vysoký si uvědomíte až budete rok na úp za 40% tohoto platu a vůbec jako superplat vám bude připadat až po tom roce budete mít jen hmotnou 3000 kč

Unknown řekl(a)...
28. května 2017 v 6:57  

Nastupující soudce dostane 70 000,- Kč, učitel odcházející do důchodu má plat 30 000,-Kč. A školství je před volbami opět prioritou. To se zase dozvíme slibů.

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. května 2017 v 7:28  

Už několikrát mě napadlo při placení za instalatéra, novou pračku nebo jen třeba ve vlaku dát těm lidem glejt s nápisem "dělám ráda, je to mé poslání, pochopte". Pak jsem se vzbudila a zaplatila, představte si, penězi. Poslání nikdo nechtěl.

Charlie řekl(a)...
28. května 2017 v 14:32  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Charlie řekl(a)...
28. května 2017 v 14:33  

to laimes28: Nevím jestli jste reagoval na mne, ale ta brigáda byla do továrny v Českých Budějovicích.

Unknown řekl(a)...
28. května 2017 v 16:48  

jde o systém mezd,který je u nás jíný než v německu,,náš učitel má plat odpovádající průměrnému platu,stejně jako i německý učitel,rozdíl je v tom,že v německu je množství povolání na poloviční průměrné mzdě a na minimální mzdě

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.