Český rozhlas: Okolí Prahy nemá dost míst ve školách. Losuje se i mezi dětmi ze spádových oblastí

pondělí 1. května 2017 ·

I když máte základní školu doslova na dohled, nemusí to znamenat, že do ní jednou vaše dítě nastoupí. Třeba v obcích v okolí Prahy teď řeší problém s tím, že je v nich víc dětí, než kolik jsou školy schopné přijmout. Mezi spádovými dětmi potom školy třeba losují ty, které do nich nastoupí. Reportáž přináší server iROZHLAS.


Lenka Houžvičková (květnice.eu)
V menších obcích v okolí Prahy přitom není taková situace výjimečná. Počty prvňáků tam na řadě míst v posledních letech převyšují možnosti škol. Třeba ředitel základní školy v Rudné Pavel Kasal přijímá do prvních tříd už jen děti přímo z Rudné. Dřív přitom žáci běžně dojížděli i z okolních vesnic.

„My jsme postupně přeměnili na výukové prostory školní dílnu, kabinety, sborovnu, hovornu, kde se mělo jednat s rodiči, speciální učebny. Učíme ve všech prostorech, kde to je možné,“ říká Kasal. Podobně je na tom základní škola v Úvalech.

V otevření dalších prvních tříd doufá místostarostka Květnice Lenka Houžvičková. Obec nemá vlastní školu a ani školský obvod. Žádná škola v okolí tedy nemá vyloženě povinnost květnické děti přijmout. Místo pro svých padesát předškoláků by ale obec zajistit měla.

„Před zápisy jsme obvolali zhruba dvacet základních škol v blízkém i vzdálenějším okolí a snažili jsme se zmapovat situaci, kde je teoretická šance na umístění dětí, abychom je nějak rozmístili, aby rodiče věděli, kam se mají hlásit. Bohužel je u nás standard, že děti chodí k pěti sedmi zápisům, aby bojovaly o místa v co nejvyšším počtu škol. Velmi často se bohužel stává, že nejsou přijati nikam,“ kostatuje místostarostka Květnice Houžvičková.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. května 2017 v 8:29  

V mnohem horší kondici jsou však školy na "Čukotce, Kamčatce" nebo ty za "tou zdí" (pomyslnou čáru tvoří Vysočina). Myšleny jsou tímto Morava a Sudety. Tady zase hrozí zavírání škol. Nenazývám tímto situaci přímo "pragocentrismem", ale malou podporou "venkova". Praha není pupek světa a 90% obyvatel žije mimo toto centrum s vysokými platy a vysokou zaměstnaností obyvatel.

Eva Adamová řekl(a)...
1. května 2017 v 10:02  

A to v té Květnici před šesti lety nevěděli, že budou mít 50 předškoláků? Vždyť to jsou proboha dvě třídy prvňáků a situace zralá na vznik nové školy. Na Čukotce a Kamčatce si drží pro 50 a mnohdy i méně prvostupňových dětí malotřídky a v Květnici doufají, že svých 50 předškoláků upíchnou v prvních třídách v sousedních obcích. Já si myslím, že tady ani tak nejde o malou podporu venkova, ale o naprosto rozdílnou mentalitu lidí z Moravy a lidí v okolí Prahy.

Unknown řekl(a)...
1. května 2017 v 12:14  

u nás na kamčatce jsou základky naplněny z 1/3 své kapacity, a kdyby se každá druhá zrušila, nic se nestane, tak jako se pospojovaly dvě tři,dokonce i čtyři , střední školy,o těch malotřítkách ani nemluvě,nesmyslné plýtvání penězi jakožto zdroj byznysu pro firmy radních

Unknown řekl(a)...
1. května 2017 v 13:46  

Místo škol staví silniční obchvaty a pak se diví. To má řešit kraj a obec. Vždyť ti obyvatelé platí daně. Kde ty peníze jsou?
Místo toho pumpnou ministerstvo.

Jiri Janecek řekl(a)...
1. května 2017 v 14:50  

No, dřív než přijde někdo, kdo nepochopí zkratku, tak řeknu, že "Morava" z příspěvku paní Adamové je i na části Strakonicka, Prachaticka, Rychnovska a řadě jiných míst Čech... Taky je více než možné, že řada těch nových obyvatel té Květnice má moravský původ...
Příbuzná známých kadeřnice sousedčina psa mi taky vyprávěla o převisu dětí v Brně na Lesné. Nevím, jestli je to nedostatkem míst ve školách na ose Vranov-Útěchov-Soběšice a nebo tím, že pro rodiče jedoucí za prací do Brna chtějí děti je pohodlnější je vozit s sebou...
Takže spíš než mezi Moravskou a českou mentalitou bych viděl problém v myšlení lidí intoxikovaných idejemi liberalismu... + nezodpovědná místní samospráva + dodrbaný regionální rozvoj na centrální úrovni...

Jiri Janecek řekl(a)...
1. května 2017 v 14:54  

Jinak, jsem celkem skeptický k využívání IT při výuce...
Ale série map ČR s různými charakteristikami na úrovni obcí s možností diferenčního srovnávání mezi dvěma roky by byla celkem fajn věc...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.