Ve školství se stále více prosazuje projektová výuka či genetická metoda čtení

sobota 29. dubna 2017 ·

Klasické výukové metody v českém školství převládají, alternativní postupy je nevytlačují. Stále častěji se však stávají jejich doplňkem. Takzvanou genetickou metodu čtení podle průzkumu České školní inspekce využívá 39 procent tuzemských škol. Informuje server Novinky.cz.

Andrea Vedralová (facebook.com)
Oblíbená je také projektová výuka, která podporuje motivaci dětí a má je učit zodpovědnosti. Do popředí zájmu základních a středních škol se dostává i projektová výuka, která si klade za cíl přiblížit teoretické vyučování skutečnému životu. Vyučování probíhá v projektech, jež žáci samostatně tvoří a za jejichž výsledky nesou odpovědnost.

„Žáci se u projektu učí dovednosti potřebné pro život – plánovat, pracovat s rozpočtem a harmonogramem, spolupracovat a řešit problémy. I bez hodnocení učitelem poznají, zda se jim práce daří, protože vidí výsledek,“ popisuje Andrea Vedralová ze vzdělávací společnosti School My Project, podle jejíž koncepce funguje školka, základní škola a gymnázium v Sokolově, rovněž ZŠ v Praze.

Díky projektové výuce mají žáci zažívat pocit důvěry, zároveň poznávat, že vše vyžaduje jejich čas a energii, a že chyby a hledání nových řešení jsou v životě přirozené a potřebné.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. dubna 2017 v 9:46  

Díky projektové výuce mají žáci zažívat pocit důvěry, zároveň poznávat, že vše vyžaduje jejich čas a energii, a že chyby a hledání nových řešení jsou v životě přirozené a potřebné.....

je jistě skvělé,že pak v dospělosti jako chirurg bude zažívat pocit vaší důvěry,když se mu svěříte do rukou,vás ale možná nepotěší až budete na stole a on bude hledat to řešení kudy říznout....

Unknown řekl(a)...
29. dubna 2017 v 11:05  

Nemohl by už někdo konečně objevit souvislosti mezi nesmyslnými projekty a mizerným stavem českého školství? A to platí i ve vztahu projektové výuky za každou cenu ke kompetencím žáků.

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. dubna 2017 v 11:28  

Vydávat jakoukoli jednu metodu čehokoli za tu "lepší" je nebetyčná blbost.

Vl.Václavík řekl(a)...
30. dubna 2017 v 17:57  

Obávám se, že u nás někdo při hodnocení projektové metody "zamrzl" před rokem 1989. Socialistická pedagogika tuto metodu chápala jako projev snahy buržoasních pedagogů v období imperialismu reformovat školu "novými" učebními metodami (citováno z učebnice pro učitele platné do roku 1989).
Dnes už kvalitní školy projektovou metodu běžně používají.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.