Učitelské byty nestačí, kantory přitáhnou jen vyšší platy, říká ministryně Valachová

sobota 22. dubna 2017 ·

„Nedostatek učitelů trápí Česko celkově. Je to způsobeno tím, že pedagogické fakulty sice mají velké množství absolventů, ale více než šedesát procent z nich nemíří do škol. Můj cíl je, aby všechny pedagogické fakulty byly stejně úspěšné jako pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, která má poměr úplně jiný: osmdesát procent absolventů do škol naopak míří,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová v rozhovoru pro server iDNES.cz. Rozhovor se týkal nedostatečné kapacity škol v okolí Prahy a nedostatku učitelů na místních školách.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Kateřina Valachová (twitter.com)
Čím to, že se právě Masarykově univerzitě daří absolventy motivovat, aby šli učit?

Je to zejména dlouhodobou podporou praxí. Čím dřív má budoucí učitel možnost zapojit se do praktického života na škole, do učení a všech starostí a radostí, které jsou s ním spojeny, tak tím lépe. Od prvního září startuje kariérní řád, který zavede podporu začínajících učitelů.

Starosta Ondřejova, na dnešním setkání zmínil, že by učitele do škol kolem Prahy mohly přilákat i učitelské byty. Co si o tom myslíte?

Učitelské byty podporuji. Některé obce s nimi mají dobrou zkušenost. Ale musím na rovinu říct, že ve středních Čechách jsem už zaregistrovala, že ani toto není stoprocentní recept na získání učitelů. Největší problém jsou nízké platy učitelů - jejich zvýšení je proto hlavní priorita. Za 22 tisíc hrubého těžko v dnešní době budeme schopni přimět ty nejlepší z nás, aby začali učit.


Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
22. dubna 2017 v 9:20  

To by chtělo hlubší statistiky, nejen tahle povrchní čísla.

tyrjir řekl(a)...
22. dubna 2017 v 13:23  

Konec omezení kouření, nízké daně, bez eura a 35 tisíc učitelům, slibuje ODS

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/programova-konference-ods-dce-/domaci.aspx?c=A170422_104137_domaci_kop#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=domaci&utm_content=main

Úsporný balíček ODS č. 3? Tak se nám, myslím, ODS docela hezky vybavuje: Před dvaceti léty dovedli Česko téměř k bankrotu, před 10 a méně léty to s Kalouskem po...
(posvětili:) a teď tohle? :)))

J.Týř

Ferda44 řekl(a)...
22. dubna 2017 v 15:43  

Pane Týři,
aniž bych chtěl jakkoliv preferovat či horovat pro ODS... Za marasmus ve školství může ODS především tím, že o tento resort tato partaj neměla nikdy zájem. Možná proto, že zde (až na výjimky např. INDOŠE) nehrozí velké zakázky, ze kterých by mohlo někdo profitovat. ODS se proto ve svých vládách školství vždy vzdala ve prospěch svých koaličních partnerů (KDU, Zelení nebo VV).
Ale ony největší průšvihy školství (školský zákon, zrušení odvětvového řízení, kariérní řád, inkluze, povinná MŠ a mnohé další) má na svědomí ČSSD a na všech vládách participující lidovci (zejména pak Buzková, Chládek, Valachová a v poslední době náměstci Fidrmuc, Pícl nebo Štech).
Ano, vidím i neblahé působení dnešního předsedy ODS Fialy, který kromě podpory pokračování hlouposti kariérního řádu ničemu a nikomu kromě kariéristů (např. dnešní státní tajemník Fryč) nepomohl. A nemyslím si, že by ODS pod jeho vedením mohla být pro školství přínosem.
Nicméně socani a lidovci ve škodlivosti hravě předstihnou i takové školské škůdce, jakým současná ODS nepochybně je.

tyrjir řekl(a)...
22. dubna 2017 v 17:03  

Pane Ferdo, máte, bohužel, v mnohém velkou pravdu. Jedni jsou, co se týče školství, za osmnáct a ti druzí a třetí bez dvou za dvacet. Lež a faleš slyšíme že všech stran. Učitelé by si to neměli dát jen tak líbit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.