Školy nezvládají nápor prvňáčků. „V první třídě je často 34 žáků,” říká zástupce ředitelky

sobota 22. dubna 2017 ·

Rodiče budoucích prvňáčků mají obavy o to, zda se jejich dítě dostane do první třídy školy, kterou si vybrali. Jde dokonce i o školy spádové, kam děti podle místa bydliště patří. Z analýzy resortu ministryně školství Valachové vyplývá, že Praze budou za tři roky chybět místa na základních školách, kam se přesouvají z mateřských škol děti populačního boomu. Hosty v diskusi Českého rozhlasu Plus na toto téma byli předseda Asociace pedagogů základního školství a zástupce ředitelky základní školy Pod Marjánkou na Praze 6 Jaroslav Štercl a starosta obce Psáry Milan Vácha.

První třídy kvůli vysokému počtu zájemců naplňují třídy do maxima, často je v jedné třídě i třicet dětí. Projeví se to na kvalitě vzdělávání? „Samotná zhoršená kvalita vzdělávání při počtu 30 dětí a zkušeném učiteli tolik nehrozí, spíš jde o společné vzdělávání, tedy inkluzi. Z těch třiceti žáků máte ve třídě dva žáky, kteří mají nápravné opatření, a vy se tak zajímáte o podpůrná opatření. To bych řekl, že je klíčový problém. Vysoký počet žáků je samozřejmě nepříjemný, protože si žáci zaslouží, aby byl jejich vstup do vzdělávání příjemný. Pro učitele je rozhodně pozitivnější, když tam má žáků 20, ale situace je bohužel taková, že musí zřizovatel mnohdy jít až na výjimku, na číslo 34. To už je na pováženou,” říká v diskusi Jaroslav Štercl.


Celý text a celou diskusi ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
22. dubna 2017 v 9:54  

Školy a školky se svého času zprivatizovaly často za symbolickou korunu a teď se budou stavět nové.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.