Učitelka zesměšňovala děti, spolužáci je pak šikanovali, zjistila inspekce

neděle 2. dubna 2017 ·

Učitelka základní školy v Bučovicích na Vyškovsku podle rodičů žáky urážela, ponižovala a zesměšňovala. To potvrdilo i vyšetřování školní inspekce. Zesměšňování žáků fungovalo jako spouštěč - spolužáci je pak šikanovali. A hůř: škola to neřešila. Reportáž přináší server iDNES.cz.

Nejnovějším terčem poznámek učitelky byla dcera Marka Beinhauera. „Tady se nám někdo hlásí, všichni poslouchejte, to bude asi něco velmi chytrého. Máš štěstí, že zrušili zvláštní školy, protože tam patříš. Podívejte se na její test, a to je maminka učitelkou angličtiny,“ zmiňuje otec žákyně údajné výroky učitelky bučovické školy.

Tlak na žákyni 7. třídy se podle Beinhauera zvyšoval právě od jednoho testu z angličtiny, s jehož opravou nebyla matka žákyně - rovněž učitelka angličtiny - spokojená.

Případem se zabývala i Česká školní inspekce, na kterou Marek Beinhauer s manželkou zaslali stížnost. Inspekce potvrdila pochybení při řešení šikany ve třídě, souhlasila i s tvrzením Beinhauerových o nevhodném chování učitelky.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. dubna 2017 v 6:22  

Ano i taci jsou

Ygrain řekl(a)...
3. dubna 2017 v 11:00  

A bohužel pak slouží k onálepkování celé profese.

Ygrain řekl(a)...
3. dubna 2017 v 11:01  

Nicméně i tak je mi za tu krétu stydno.

poste.restante řekl(a)...
3. dubna 2017 v 15:41  

Ono je to někdy těžký.
Se mi třeba onehdá stalo, že v zadních lavicích byla během mého výkladu nějaká větší aktivita. Pořádně jsem neviděl, kdo to tam vůbec sedí, protože v učebně bylo šero kvůli dataprojektoru. Když se to opakovalo, všiml jsem si, že se nejvíc zapojují asi tři žáci a jeden tak napůl. I povídám: "Co vy tři a půl tam máte za diskusní klub?"
Následoval děsný chechot zbytku třídy.
Vyšlo najevo, že jeden ze skupinky je vzrůstem nejmenší a výrazně menší postavy, než ostatní.
Když jsem pochopil situaci, vysvětlil jsem, že mi šlo o poloviční účast na vyrušování a ne o poloviční vzrůst.
Shodou okolností zrovna tenhle žák je povahou věčně ukecaný rarach a sám sebe občas označuje za hobita.
Jenže.
Nikdy nemůžu vědět, jestli se toho nechopí i nějaký manipulátor šikany.
Kdyby mne někdo nahrál a patřičně to rozmáznul a nafouknul, budu za bídáka i já.

Chci zkrátka naznačit, že když má být ve třídě veselo, tak občas se stane, že nějaký ten vtípek či poznámka může přestřelit. Proto taky vždy novým žákům říkám, že pokud se jim něco z mého projevu nebude líbit, ať neváhají mi to sdělit.
Člověk může ublížit i z neznalosti a zcela neúmyslně.

Ovšem pokud jsou situace, popsané v článku, autentické, tak o žádné neúmyslné jednání nešlo.
Taková učitelka pak nemá ve školství co dělat.

Ygrain řekl(a)...
3. dubna 2017 v 19:20  

Lol, kolegyni se podařilo označit za mrtvého brouka studenta Broučka, ovšem to, co popisují v článku, rozhodně není půvab nechtěného, ale pořádné svinstvo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.