Pavel Kysilka: Čeká nás invaze robotů. Státní školství to ignoruje

čtvrtek 27. dubna 2017 ·

„Dnešní školství nás učí to, co roboti zvládnou o mnoho lépe a levněji. Školský systém nás vlastně stále učí konkurovat strojům, to je ale předem prohraný boj,“ píše Pavel Kysilka v úvaze o nastupující robotizaci v Lidových novinách.

Kysilka mimo jiné píše:

Pavel Kysilka (vlada.cz)
Čeká nás scénář deindustrializace, ekonomického poklesu a vysoké nezaměstnanosti? Ne nutně, ale několik podstatných věcí se bude muset zásadně změnit. Firmy se musí odnaučit spoléhat na cenovou konkurenceschopnost a vsadit na inovace jak v oblasti technologií tak byznysových, obchodních, servisních a pracovních modelů. Vzdělávací systém musí uznat dominanci technologií nad tradičními rolemi člověka v pracovním procesu a rozvíjet ty schopnosti a dovednosti, na které sebechytřejší stroje nedosáhnou. Dnešní školství nás učí to, co roboti zvládnou o mnohem lépe a levněji. Školský systém nás vlastně stále učí konkurovat strojům, to je ale předem prohraný boj.

Nemusíme ztratit práci ve svém oboru. Musíme se v něm ale přesunovat k vyšším rolím, jako jsou technologické a modelové inovace, příprava komplexních vpřed hledících klientských řešení, plánování a integrované poradenství, tedy vše, co vyžaduje schopnost syntézy, integrace, plánování a sociální inteligenci. A ale také vše, co dnes státní školství ignoruje.

Na pomalost společenských přizpůsobovacích procesů žehral ve třicátých letech už Tomáš Baťa. Stěžoval si, že se statisíce lidí stále ucházejí o jednoduchou rutinní práci, kterou snadno zastanou stroje, zatímco se mu zoufale nedostává lidí, kteří by se ujali složitějších rolí. A konečně, země musí vsadit na výzkum a vývoj, rozvoj technické infrastruktury, omezení zbytnělých regulací a kontrolorského dirigismu, a na digitalizaci statní správy. Tedy na vše, v čem naše dosavadní vlády všech možných i nemožných barev a odstínů selhaly.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
27. dubna 2017 v 7:20  

To jsou hezká slova. Ta zaznívala už před mnoha lety. Ty prohlášení o elektronizaci, debyrokratizaci a jiná. Jen v otázce školství trochu tápe. A jak to vypadá dnes? Kdyby ten pán neměl v závorce vláda.cz, tak bych možná tleskal. Ale takhle se divím.

Eva Adamová řekl(a)...
27. dubna 2017 v 8:38  

"Stěžoval si, že se statisíce lidí stále ucházejí o jednoduchou rutinní práci, kterou snadno zastanou stroje, zatímco se mu zoufale nedostává lidí, kteří by se ujali složitějších rolí."

Ja pěkné, jenže stejně jako v době Bati tak i dnes je v populaci minimálně 20 % lidí, kterým jejich IQ nedovoluje se složitějších rolí ujmout. A s tím ani sebezázračnější školství nic neudělá.

RP řekl(a)...
27. dubna 2017 v 10:44  

Jenom státní? Hodil by se nám nějaký robot na administrativu - přijímací řízení (hora papírů k archivaci), registr smluv, matrika, PLPP, IVP, změny ŠVP,.... Ani to nečtu - roboti ve smyslu práce na škole nám dlouho nehrozí. Jiná věc je využívání dig. asistentů - OK, google využíváme skoro v každé hodině...

BP řekl(a)...
27. dubna 2017 v 16:10  

To se to panu Kysilkovi mluví, neboť jde s vývojem, ale nepopsaný list našich žáků nemůže přece začínat až na konci stránky bez jakékoli předchozí návaznosti. Když s nimi budeme začínat od nejnovějších poznatků, pochopí vůbec něco? Já se ptám.

Unknown řekl(a)...
27. dubna 2017 v 17:16  

božíčku,jak roztomilé plkání,20% lidí svým iq+ tréningem=vzděláním zvládne vyšší úroveň činností,30% nezvládne ani průměrnou úroveň a 50% je tzv střední vrstva=střední třída,právě ona bude pauperizována

Jiri Janecek řekl(a)...
27. dubna 2017 v 23:40  

Podobně jalová moudra píše už přes deset let profesor Milan Zelený na blogu na aktuálně.cz...

---
Co se týče "pomalosti společenských přizpůsobovacích procesů", tam udělal pomerně velký kud práce - shodou okolností taky ve třicátých letech - Josef Stalin...
I když já u něj oceňuji spíše jasné vymezení se vůči permanentním revolucionářům. Něco podbného - o dvě úrovně a civilizační a historický rozdíl posunuté - bych dnes uvítal třeba vůči permanentním reformátorům školství...

Jiri Janecek řekl(a)...
27. dubna 2017 v 23:42  

Mimochodem - státní školství to ignoruje... Soukromé ne?

Unknown řekl(a)...
28. dubna 2017 v 9:29  




NKVD-později MVD (ministerstvo vnitřních záležitostí) byl centrální státní orgán na úrovni ministerstva zabývající se vnitřní bezpečností, požární ochranou, střežením hranic a evidencí obyvatel,řídil chemické,zbrojní a letecké továrny,spravoval elektrárny a přehrady,pracovní tábory,řídící vědu a výzkum,založeno 1934,největší úspěchy po roce 1939 kdy jej řídil schopný manažer lavrentij berija

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.