MŠMT chce v souvislosti s kariérním řádem monopolizovat vzdělávání učitelů

čtvrtek 27. dubna 2017 ·

Sněmovna ve třetím čtení odhlasovala pozměňovací návrh poslankyně Vlasty Bohdalové k novele zákona o pedagogických pracovnících (563/2004 Sb.), který zavádí nový kariérní řád a s tím spojenou zákonnou úpravu výkonu učitelské profese. Ministerstvo školství prostřednictvím poslankyně ČSSD prosadilo do návrhu nový odstavec týkající se profesního rozvoje učitelů. Ten přímo určuje, že další vzdělávání v souvislosti s kariérním rozvojem bude zajišťovat přímo řízená organizace MŠMT.


Znění nového ustanovení (§29) je následující, (zvýrazněno pro potřeby tiskové zprávy):

„Kariérní systém učitelů stanoví pravidla rozvoje profesních kompetencí tak, aby umožnil systematický rozvoj kvality vzdělávání v České republice a profesionální výkon činnosti učitele v souladu se zásadami a cíli vzdělávání podle školského zákona. Kariérní systém učitelů garantuje jejich profesní rozvoj, systém jejich dalšího vzdělávání a systém odměňování podle dosaženého kariérního stupně. Ministerstvo zajišťuje profesní rozvoj učitelů uskutečňovaný dalším vzděláváním prostřednictvím právnické osoby jím zřízené za účelem zajišťování profesního rozvoje pedagogických pracovníků.“

Poslankyně Ivana Dobešová (ANO) upozornila v diskusi o návrhu novely na fakt, že podobným způsobem budou z dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (ve smyslu rozvoje podporovaného kariérním řádem) vyloučena tzv. krajská střediska vzdělávání. Podobně budou z nabídky dalšího vzdělávání učitelů ve smyslu kariérního řádu vyloučeny všechny další organizace, které podobné vzdělávací aktivity nabízejí. Nabídka takového vzdělávání bude nadále možná, ale nebude zahrnuta do evidence o karierním rozvoji učitele.

Novela nyní směřuje do Senátu, kde se velmi pravděpodobně nad tímto pozměňovacím návrhem otevře diskuse. I v případě, že Senát vrátí novelu do sněmovny, dá se předpokládat, že bude sněmovnou přehlasován.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: „To neznamená, že jiní poskytovatelé dalšího vzdělávání učitelů nebudou moci školám nabízet své akreditované programy. S nástupem kariérního řádu bude ale motivace učitelů jednoznačně namířena k tomu, aby jejich další vzdělávání vedlo k postupu v kariéře a tedy ke zvýšení platu. Z toho titulu se jedná o absurdní snahu MŠMT monopolizovat vzdělávání učitelů jedinou organizací zřízenou státem a konzervovat tím tak celý systém do sebe.“


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

8 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
27. dubna 2017 v 15:01  

MŠMT chce zřejmě zabránit přílišné svobodě v poskytování vzdělávacích služeb pro učitele. Po kauze plzeňských práv to je celkem pochopitelné.

BP řekl(a)...
27. dubna 2017 v 16:00  

Jaképak vzdělávání učitelů, když na to nejsou žádné peníze? Jedině, že si to budeme hradit z vlastní kapsy, ale pak si chci opravdu vybírat podle svého uvážení!

Unknown řekl(a)...
27. dubna 2017 v 16:41  

Kariérní systém, tak jak byl a je dosud navrhován, neodpovídá mechanismům a zákonitostem kompetenčního modelu. Svým smyslem jde docela proti němu a jeho autoři a obhajovatelé to ani neví. Jak tedy bude vypadat edukační obsah toho institutu, jeho metody a formy práce? Půjdou si svou úřední cestou, zatímco jiní tvořivější poskytovatelé budou realizovat a dodávat kompetenční know-how a nějaké akreditované komise to budopu přezkoumávat pod hlavičkou MŠMT? Vždyť samotný mechanismus řízení resortu nemá kompetenční kvalitu. Nebo snad chtějí nakopírovat centrální testování i na učitele? Vzdyť i ředitel inspekce při svém nástupu prorokoval, (patrně narychlo seznámen s kompetenčním modelem) že inspektoři budou v roli mentorů, .. a stalo se?

Veronika Valíková řekl(a)...
27. dubna 2017 v 16:50  

A monopol na vzdělávání učitelů získává... No, nechme se překvapit.

Radek Sárközi řekl(a)...
27. dubna 2017 v 16:59  

Poslankyně Dobešová (ANO) navrhla změnu na „Ministerstvo zajišťuje profesní rozvoj učitelů prostřednictvím akreditovaných programů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.“ Ale to neprošlo...

Jiri Janecek řekl(a)...
27. dubna 2017 v 22:58  

"Ministerstvo školství prostřednictvím poslankyně ČSSD prosadilo do návrhu nový odstavec týkající se profesního rozvoje učitelů."
Nesledoval jsem jednání sněmovny, ale buď je to na žalobu k ÚS, a nebo je ta věta na pár facek tomu tupanovi z Eduinu, co to napsal, ne-li žalobu...
I kdyby pozměňovací návrh podala - pokud by byla poslankyní - poslankyně Valachová, jedná se o pozměňovací návrh poslankyně, nikoli ministryně, natož ministertva...
Normáně ministerstvo připraví návrh zákona, po mezirezortním připomínkování (v nějakém lepší vesmíru po zohlednění připomínek vznesených ve veřejné diskuzi) ho upraví, pokud ho schválí vláda, jde do sněmovny, kde změny navrhují poslanci či kluby... Je strašné, že se ve věci tohoto bazmeku musím zastávat MŠMT.

---
Co jsou "krajská střediska vzdělávání"? Google mi ukazuje jednu jazykovku z Plzně, při upřesnéní na Brno, mi to dá na prvním místě NIDV...

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. dubna 2017 v 10:18  

Existují krajská zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků NIDV sice mají také krajské pobočky, do škol však dosud zasílaly minimální nabídky.

Unknown řekl(a)...
28. dubna 2017 v 18:20  

"že další vzdělávání v souvislosti s kariérním rozvojem bude zajišťovat přímo řízená organizace MŠMT"

To už ČSSD dávno nebude mít na starosti MŠMT a je docela pravděpodobné, že nebude ani ve vládě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.