Kratší vzdělávání sester sníží kvalitu zdravotních služeb, varují vysoké školy

neděle 30. dubna 2017 ·

Zkrácení vzdělání zdravotních sester, se kterým počítá schválená novela zákona, nevyřeší jejich nedostatek. Sníží naopak kvalitu zdravotních služeb v ČR. Tvrdí to vysoké školy, které v současnosti studium pro budoucí sestry nabízejí. Novela je podle nich nekvalitní a nekoncepční. Řešení jejich nedostatku vidí spíše ve zlepšení pracovních podmínek a zvýšení finančního ohodnocení sester. Informuje ČTK.

Michal Miovský (adiktologie.cz)
Změnu kritizuje i proděkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pro nelékařské obory Michal Miovský. Označil ji za populistickou. „Uvedené kroky a změny v zákonu povedou k ještě většímu chaosu a prohloubení krize a jsou v rozporu s trendy v jiných západních zemích. Příčiny řešeny opět nebudou. Jde o krok zpět a ten zanese do systému další rozpory a prohloubí konflikt i mezi samotnými sestrami, což se již dělo a děje,” upozornil.

Pacienti tak podle něj mohou očekávat ještě větší počet sester ze zemí na východ od Česka.

Zástupci škol se shodují i na tom, že novela více sester do praxe nepřivede. Miovský doplnil, že absolventi středních zdravotních škol mohou i v současnosti nastoupit do praxe na nižší zdravotnické pozice. Mnozí ale nenastoupí kvůli nízkým platům a kompetencím, demotivujícím podmínkám a nezájmu o těžkou a zodpovědnou práci ve směnném provozu.

„Můžeme se dočkat krajního případu, že sestry nebudou na vysoké školy chodit, protože si řeknou, že je to zbytečné, a přesunou se do zcela jiných oborů,” dodává rektor liberecké Technické univerzity Zdeněk Kůs.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2017 v 18:44  

Tak tomuhle by neveřila ani moje stará babička. Praxe je vždy více než nabiflovaná teorie už proto, že praxí se budují a rozvíjejí kompetence. Prosím, zavžte kdy věda hledá pravdu a kdy lže, neboť informace jsou také nástrojem moci, .. alespoň dočasně.

Vít Tomis řekl(a)...
1. května 2017 v 14:29  

Kratší vzdělávání sester sníží příjmy vysokých škol.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.