Je české školství sekulární?

úterý 4. dubna 2017 ·

„Náboženství do českých škol v žádném případě nepatří. V tomto duchu se na svém blogu vyjádřila ministryně školství Kateřina Valachová. „Můj úřad ani já v žádném případě nepodporujeme průnik žádného náboženství do školních osnov, do výuky, do školního systému. Pokračujeme ve směřování, které vychází do značné míry z masarykovských tradic. (...) Podle našeho názoru nepatří náboženství do školy vůbec. (...) České školství je sekulární (bez náboženství) a tak to také bude. Přinejmenším dokud budu ve svém úřadu,“ napsala ministryně v reakci na poplašné zprávy šířené na sociálních sítích, že se do škol vkrádá tu islám, tu křesťanství. Zda si vyděšené příspěvky z Facebooku zaslouží obsáhlou reakci ministryně, nechme stranou. Raději se podívejme, jak to s náboženstvím v tuzemských školách reálně je,“ píše Barbora Cihelková v reportáži o vbýuce náboženství na školách v Česku v Lidových novinách.

Barbora Cihelková (facebook.com)
Přesná data počtu škol vyučujících jako nepovinný předmět náboženství chybí. Nesbírá je ministerstvo školství ani Česká školní inspekce. Pro své potřeby je eviduje pouze římskokatolická církev. „Poslední zpracovaná data máme za rok 2015. Nepovinné náboženství podle nich navštěvovalo 38 843 žáků. Dalších zhruba 16 000 dětí docházelo na katechismus mimo školu, například na fary a podobně,“ říká Martin Čech, vedoucí Sekce církevního školství České biskupské konference.

Pro srovnání: ve stejném roce navštěvovalo české základní školy podle údajů ministerstva školství 868 tisíc dětí. Římskokatolické náboženství tedy absolvovalo méně než pět procent z nich. Není to sice mnoho, tak úplně „sekulární (bez náboženství)“, jak ministryně Valachová na svém blogu napsala, ale české veřejné školství přece jen není.

Svědčí o tom ostatně i několik odstavců školského zákona, které výuku nepovinného náboženství právně ukotvují: „V základních školách zřizovaných státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí se vyučuje náboženství jako nepovinný předmět, pokud se k předmětu náboženství přihlásí ve školním roce alespoň sedm žáků školy,“ píše se zde pod paragrafem číslo 15.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

6 komentářů:

Ferda44 řekl(a)...
4. dubna 2017 v 12:16  

Snad jediná věc, ve které by měla Valachová pravdu, kdyby v té věci kromě řečí něco udělala.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. dubna 2017 v 13:28  

Doufám, že se někde přihlásí skupinka jediistů a bude se hledat mistr Joda.

Eva Adamová řekl(a)...
4. dubna 2017 v 16:46  

A jak se tedy výuka náboženství platí, když o ní nemá ministerstvo žádné informace? Že by to bylo tak, že na naší škole, kde se vyučuje náboženství 9 hodin, sponzorují výuku náboženství a polovinu úvazku kantora ze svých nenárokových složek platu ostatní vyučující? Je todleto možný? No možný to je.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. dubna 2017 v 17:04  

U nás škola pouze poskytuje prostory. Učitel náboženství zcela určitě není placen ze školních peněz. Platí si to církev sama.

Eva Adamová řekl(a)...
4. dubna 2017 v 19:58  

No jo paní Karvaiová, v tom případě zřejmě realizujete výuku náboženství jako zájmový kroužek. To si ovšem my v silně religiózní oblasti nemůžeme dovolit, to by lidi a lidovci vládnoucí v obci ředitele sežrali i s botami, a tudíž realizujeme výuku náboženství jako nepovinný předmět, údajně na to dostáváme i nějaké to Kč od kraje, tedy v podstatě od státu. On je to jaksi důsledek toho, že u nás nebyla provedena odluka církve od státu. To Kč od kraje, ale prý není tak vysoké, aby to celé pokrylo. Ale protože jsme se v minulých letech dostali i do situace, že učitelé sponzorovali i asistenty, protože peníze na ně poslané nestačily ani na minimální mzdu, tak už se v našem školství nedivím ničemu a tu cca stovku měsíčně církvi, ač ateistka jako poleno, přihodím.

Ygrain řekl(a)...
4. dubna 2017 v 20:49  

Che, když tak přemýšlím nad inklinacemi mých studentů... myslím, že sedm vyznavačů Síly bych dala ba příští školní rok dohromady!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.