Provaz oddělil žáky dvou škol. Podle inspekce oprávněně, o rasismus nešlo

úterý 14. března 2017 ·

Natažený provaz umístěný mezi dvěma patry brněnské Základní školy Merhautova ve Vranovské ulici, který odděloval tamní žáky od dětí ze školy Jana Amose Komenského v Husovicích, neměl rasistický podtext. Podle zjištění Deníku Rovnost o tom rozhodla Česká školní inspekce.


Žáci druhého stupně školy Jana Amose Komenského na náměstí Republiky se tehdy na Merhautovu dočasně přestěhovali kvůli opravám své školní budovy. Kvůli obavám rodičů ze styku dětí tehdy ředitelka husovické školy Danuše Filipínská žáky nechala oddělit provazem a nápisem „Zákaz vstupu". Vše tak vyústilo až v obviňování z diskriminace a rasismu.

Podle rozhodnutí České školní inspekce o rasismus ale nešlo. „Měli jsme podezření na diskriminační jednání, nakonec jsme ale konstatovali, že provaz prokazatelně umístili kvůli zajištění bezpečnosti žáků," zdůvodnil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Škola se podle něj ničeho nevhodného nedopustila.

S tím, že o rasismus tehdy nešlo, souhlasí i matka tří žáků z husovické školy Martina Reslová. „Myslím, že o žádnou diskriminaci jít nemělo. Merhautovu musela krátce navštěvovat má dcera a bála se tam chodit. Děti jsou tam zkrátka problémovější," podotkla.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.