„Srdce na talíři“ - soutěž, která upozorňuje na podceňované „éčkové“ učební obory

pátek 31. března 2017 ·

Učební obory kategorie E zpravidla nemají v Čechách u širší veřejnosti - zejména u rodičů a zaměstnavatelů - dostatečnou prestiž. Přesto je jejich funkce v naší vzdělávací soustavě nezastupitelná. Chodí do nich především žáci, kteří by např. kvůli zdravotnímu či sociálnímu znevýhodnění či slabému prospěchu v základní škole měli problémy získat výuční list v oborech kategorie H. Práce učitelů je tu nesmírně náročná, musí žáky nejen naučit vše potřebné pro výkon povolání, ale také utvářet vztah k profesi, pracovní návyky a leckdy řešit i jejich osobní a rodinné záležitosti. Právě proto je soutěž, kterou pořádá Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Městci Králové, tak důležitá. Informuje o ní NÚV.


Ke konci března proběhla soutěž pro žáky tzv. éčkových oborů s názvem Srdce na talíři. Tuto celorepublikovou soutěž uspořádala Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Městci Králové letos již po čtvrté. Zúčastnili se jí žáci gastronomických oborů kategorie E zaměřených na kuchařské a cukrářské práce z 16 odborných škol. Soutěž dává žákům příležitost ukázat znalosti i zručnost a zároveň přispívá k lepší prestiži oborů, které se věnují znevýhodněným žákům.

Soutěže Srdce na talíři, jejímž odborným garantem je Asociace kuchařů a cukrářů ČR, se zúčastnila dvoučlenná družstva ze 16-ti škol. Soutěžící z kuchařských prací nejprve před odbornou komisí připravovali bagetu na svačinu podle vlastní kalkulace, technologického postupu a představy a poté navrhovali a prostírali slavnostní stůl k svatební hostině. Úkolem žáků z cukrářských prací bylo na přivezeném vlastním korpusu dortu zhotovit konečný cukrářský výrobek ozdobený modelovací hmotou, krémem a čokoládou opět k svatbě. Svoje výrobky pak každé družstvo obhajovalo před komisí tvořenou odborníky z dané profese.



Další informace naleznete zde

1 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
31. března 2017 v 12:16  

Učební obory kategorie E zpravidla nemají v Čechách u širší veřejnosti - zejména u rodičů a zaměstnavatelů - dostatečnou prestiž. (cit.)

Nechci rýpat, ale mně to opravdu vadí: Já myslím, že ani na Moravě a ve Slezsku nemají prestiž. Proto se zaváděl jednoslovný název Česko.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.