Soud vyhověl žalobě učitelky obviněné ze sexuálního zneužívaní dětí, výpověď je neplatná

úterý 28. března 2017 ·

Olomoucký okresní soud dnes vyhověl žalobě učitelky Vandy Fabianové, kterou podala na Základní školu v Tršicích na Olomoucku, soudkyně označila její výpověď ze školy za neplatnou. Pracovní poměr s ní vedení školy ukončilo loni po pobytu na škole v přírodě. Důvodem výpovědi bylo mimo jiné to, že údajně zneužívala prvňáčky, když dohlížela na hygienu jejich intimních partií. Podle soudu se zneužívání neprokázalo a učitelka dohledem žádné předpisy neporušila. Informuje ČTK.

Vanda Fabianová (repro ČT)

Ředitel školy uvedl, že ho verdikt zklamal a že zváží případné odvolání. Fabianová počítá s tím, že se na své místo vrátí.

Podle soudkyně Jaroslavy Jechové není žádným právním předpisem upraveno, jakým konkrétním způsobem má být kontrolována osobní hygiena dětí na škole v přírodě. Záleželo tak na samotné učitelce, jak se k tomu postaví. "Nebylo prokázáno, že by se její kontrola zaměřovala pouze na mytí genitálií a že by byli chlapci vystaveni jejímu nepatřičnému chování a zneužívání. Žalobkyně svým důsledným dohlížením na provádění osobní hygieny chlapců první třídy, kteří ji s ohledem na svůj věk nebyli schopni nebo ochotni provádět, neporušila žádné předpisy," uvedla soudkyně.

Vyhlášení rozsudku provázely velké emoce, síň zaplnili rodiče samotných dětí, kteří se postavili za propuštěnou učitelku. Fabiánová po výpovědi v Tršicích přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy. "Jinak to ani dopadnout nemohlo, zdravý rozum zvítězil. Je to smutné, že to muselo dojít až k soudu," řekla dnes ČTK matka jednoho z dětí.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
29. března 2017 v 0:03  

síň zaplnili rodiče samotných dětí, kteří se postavili za propuštěnou učitelku. Fabiánová po výpovědi v Tršicích přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy.

Ještě že tak.
Ale představme si, že by k tomu neměli odvahu, nebo si jen "nechtěli pálit prsty".

Už jen sám fakt, že takový soudní spor vůbec vzniknul je dostatečným signálem pro spoustu dalších učitelů, že oni podobné štěstí mít nemusí.

A tak den za dnem ztrácíme prostor pro to, abychom svou profesi vůbec mohli vykonávat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.