Ředitelka školky: Některé děti nechtějí domů, protože ve školce je řád, jistota

čtvrtek 23. března 2017 ·

„Chtěla bych se dožít času, kdy by bylo dvacet dětí ve třídě a v každé třídě asistent pedagoga bez ohledu na to, zda máme tisíce různých potřebných doporučení a razítek. A mít čas na naše děti. Nepropásnout jejich dětství.,“ říká v rozhovoru pro Zlínský deník Ivana Pilátová, která 25 let vede školku v Malenovicích.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Ivana Pilátová (zkola.cz)
Jak se na těch 25 let ve vedení školky díváte?

Vždy jsme se snažili organizovat pro děti i rodiče různé akce a spojovat je s tradičními rituály. Rok s lidovými tradicemi uteče jako voda. A právě rituály nám dávají do života řád. Dnešní svět je plný neřádu, neklidu a nebezpečí. Některé děti nechtějí ze školky domů, protože ve školce je řád. Každý den je nastaven v režimu, který se pravidelně opakuje a děti si jej brzy osvojí a vědí, co bude následovat, což v nich vyvolává jistotu a pocit bezpečí. Velmi si vážím kolegů, díky kterým to bylo úžasných pětadvacet let a moc jim děkuji a přeji mnoho úspěchů!

Co byste doporučila učitelům?

Kdo nezažil 28 dětí ve třídě, dva hyperaktivní s poruchou osobnosti a jednoho autistu, a to vše bez asistenta pedagoga, neví, co je to naše školství. Každé dítě má právo na „kus paní učitelky jen pro sebe“. Chce jí sdělit to, co nechtějí nebo nemají čas slyšet uši rodičů. Sdílení to není jen digitální úkon na chytrém telefonu. Sdílení, to je touha po pozornosti toho druhého vůči mně.

Chtěla bych se dožít času, kdy by bylo dvacet dětí ve třídě a v každé třídě asistent pedagoga bez ohledu na to, zda máme tisíce různých potřebných doporučení a razítek. A mít čas na naše děti. Nepropásnout jejich dětství.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
23. března 2017 v 8:18  

Ano. To jsou problémy školství. Nejen školství, ale celé společnosti. Kdo to bude řešit? Kdo to vyřeší?

mirek vaněk řekl(a)...
23. března 2017 v 8:42  

Ve školce je teplo, hračky a dostanou najíst. To se doma často nezadaří.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
23. března 2017 v 10:34  

http://ona.idnes.cz/agresivni-deti-a-skolka-0vj-/deti.aspx?c=A170322_092525_deti_pet

aknelka řekl(a)...
23. března 2017 v 15:18  

Anonymní z 21:30:
https://www.facebook.com/svobodauceni/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf
Je zde reakce na zmíněný článek.
Nemohu tvrdit, že s touto reakcí souhlasím, naopak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.