Průzkum: Polovina zájemců o studium pedagogických fakult nechce učit. Odrazují je platy učitelů

pondělí 20. března 2017 ·

Nízké platy i malá prestiž učitelského povolání. To jsou důvody, proč studenti maturitních oborů nechtějí na pedagogické fakulty. Ukázal to průzkum pro Univerzitu Karlovu. Informuje Český rozhlas.

Petra Holečková (scac.cz)
„Pouze 23 procent studentů uvažuje o pedagogickém směru, zajímavé je, že na tři studentky – zájemkyně, spadá pouze jeden student – zájemce,“ říká autorka průzkumu Petra Holečková. Studenty nejčastěji odrazují nízké platy učitelů. A pedagogické fakulty si často také nechávají jako záložní plán, když se třeba nedostanou na svůj vysněný obor.

„Pouze polovina z těch, kteří uvažují o tom, že si podají přihlášku na nějaký pedagogický směr, je přesvědčená, že učit půjde. Čtvrtina z těchto studentů neví a další čtvrtina si myslí, že prostě nenastoupí a že se danému oboru věnovat nebude,“ popisuje situaci Holečková.

Plat nastupujícího učitele se dnes pohybuje kolem dvaceti tisíc korun. A to od učení odrazuje i mladé pedagogy. Podle bývalé děkanky pedagogické fakulty Radky Wildové ze škol často utíkají třeba po dvou letech praxe.

„Do dvou let absolventi pedagogických fakult zakládají rodiny, hledají si bydlení a chtějí si vzít hypotéky a jejich plat je stále 20 tisíc, což je opravdu velmi málo. Takže do praxe jich nastoupí docela dost, často ale práci opouštějí z ekonomických důvodů,“ řekla Wildová.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
20. března 2017 v 11:09  

Asi to nebude jenom tím platem, na vině je také celkově nízká společenská prestiž učitelů.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. března 2017 v 21:42  

Do dvou let absolventi pedagogických fakult zakládají rodiny, hledají si bydlení a chtějí si vzít hypotéky a jejich plat je stále 20 tisíc, což je opravdu velmi málo. Takže do praxe jich nastoupí docela dost, často ale práci opouštějí z ekonomických důvodů,“ řekla Wildová.

Jasně. A teď ty absolventy ještě Valachová dorazí svým kariérním řádem! Pro zakládání rodiny, hledání bydlení a braní hypotéky je nejistý pracovní poměr úplně ideální podmínkou.

Jirka řekl(a)...
20. března 2017 v 22:10  

Neblázněte! To přece na MŠMT nemohou vědět. Nejdřív to musí spustit, aby získali nějaká data. Teprve pak to upraví. Ale paní ministryně nedávno řekla, že učitelů je dost. Možná je to geniální nástroj, jak řídit trh práce v oblasti školství. Jen to nepřepísknout.

Tomáš Barták řekl(a)...
21. března 2017 v 7:55  

A neměli by udělat průzkum, zda bude v noci tma?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. března 2017 v 14:58  

A neměli by udělat průzkum, zda bude v noci tma?

Nepospíchejte. Nejdřív je potřeba tak za 50 mega vydefinovat, co je noc a co je tma.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.