Na kvalitní vzdělání pro děti nemáme dost peněz, tvrdí polovina rodičů

sobota 4. března 2017 ·

Školství je sice v Česku bezplatné, přesto si více než polovina rodičů myslí, že nemá dost peněz na kvalitní vzdělání pro své děti. Ukázal to výzkum agentury IPSOS pro neziskovou organizaci Dobrá rodina. Obavy rodičů jsou ale podle odborníků někdy neopodstatněné a zbytečně tím snižují životní šance potomků. Informace přináší server iDNES.cz.


Zdeněk Soudný (dobrarodina.cz)
Výzkumníci oslovili 520 rodin z celé republiky, jejichž děti chodí na základní nebo střední školu.To, že finance rozhodují o kvalitě vzdělání (a proto si dobrou školu nemohou dovolit), si nejvíce myslí rodiny v Karlovarském, Plzeňském a Zlínském kraji. Největší důvěru ve školský systém mají naopak rodiče v Libereckém kraji a v Praze. Výsledky se liší také podle toho, jakého vzdělání rodiče dosáhli. V to, že na dobré školy nemají dost peněz, věří sto procent rodičů se základním vzděláním. Z rodičů, kteří vystudovali vysokou školu, je to polovina.

Výsledky výzkumu nevypovídají ani tak o tom, jak dobré jsou školy, na které děti respondentů chodí. „Vypovídají o mentalitě rodičů a jejich přístupu,“ říká předseda Dobré rodiny Zdeněk Soudný. Průzkum také ukazuje, že řada rodičů nevěří, že státní škola je pro ně nejlepší volba. Pokud jsou rodiče přesvědčení, že bez peněz to nejde a že oni sami peníze nemají, začne fungovat jev, který Soudný označuje jako sociální determinismus.

Místo toho, aby se rodič pro své dítě snažil získat co nejvíce, spokojí se s nejjednodušším řešením. Sociálně slabé rodiny často tlumí ambice svých dětí i z obavy, že neutáhnou náklady, které si spojují i s prestižnějšími veřejnými školami. A tomu pak přizpůsobují výběr škol pro své dítě.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. března 2017 v 8:18  

na západě je školství státní,které poskytuje bezplatně standard (průměr)
a je vzdělání soukromé,které poskytuje nadstandard,placeně,na tento nadstandard má cca 1/5 rodičů,podle toho je také cca 1/4 soukromých škol,rozdíl je dán tím,že mnozí se pro školné pro své děti zadluží

Unknown řekl(a)...
5. března 2017 v 8:21  

u nás máme stále zafixováno komunistické myšlení: nadstandard pro všechny a zadarmo.bohužel to není možné finančně ani personálně

Pavel Doležel řekl(a)...
5. března 2017 v 9:44  

Pane laimes, nemelte nesmysly. Finské školství je také státní a stále je nám dáváno za vzor. Nevím, kde se bere u nás ta ideologie, že co je státní, musí být nanejvýše standardní, a co je soukromé, musí být lepší. Je to pochopitelně blbost. Přesně tato ideologie je spíše tím pozůstatkem socialistických zkušeností. Ve skutečnosti jsou statky, které je lépe produkovat v plně soukromém prostředí a statky, které musí, nebo by měl produkovat stát. Namátkou - policejní ochrana, armáda, soudní systém, základní vzdělávání, tvorba zákonů, bankovní dohled, atd. Podle mě by to správně mělo být i zdravotnictví, ale to se u nás rozpadá. Chybí centralizovaný dohled, krade se, podvádí se, neplánuje se a tak se zbytečně plýtvá nákupem zbytečných a drahých zařízení. A konkurence zdravotních pojišťoven nějak nefunguje podle původních představ tvůrců.

Eva Adamová řekl(a)...
5. března 2017 v 10:22  

Mám obavy, že v tom výzkumu je jeden problém, který novináři nepostřehli.

Rodiče na otázku: "Máte dostatek finančních prostředků na kvalitní vzdělání svých dětí|" odpovídali v souvislosti se středoškolským a vysokoškolským studiem. Ono už středoškolské studium dětí na veřejné škole představuje pro nízkopříjmové rodiny finanční problém (dojíždění, internát, ...) o vysokoškolském ani nemluvě. Novináři si to vyložili ve smyslu, že rodiče mají na mysli finanční zajištění docházky dětí na soukromé školy a zase naplácali jen spoustu pitomostí.

poste.restante řekl(a)...
5. března 2017 v 11:05  

Ano, napadlo mne totéž.
Kromě toho žijeme v zemi, která je dlouhodobě masírována médii v tom smyslu, že veřejné školství je špatné a pokud chce někdo kvalitu, pak musí připlatit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.