Ministryně školství: Ministerstvo by v budoucnu mělo systémově a předvídatelně vykládat školské předpisy. Realita: Škola musí vykládat „logiku školského zákona“

neděle 5. března 2017 ·

"Právo by mělo předcházet problémům v praxi a nebýt jen procesním nástrojem správního a soudního rozhodování. Chci, aby se více zvedlo právní povědomí ve školství a právo bylo pomocník, ne strašák. Ministerstvo by v budoucnu mělo systémově a předvídatelně vykládat školské předpisy i jejich změny, nejlépe dříve než přijdou do praxe. V decentralizovaném školství je to nutnost," řekla tento týden ministryně školství Kateřina Valachová na konferenci Správní řád v praxi krajských úřadů. Trochu trpce pak vyznívá konfrontace s textem o zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví (BOZ) dětí při vzdělávání: „Opatření k zajištění BOZ dětí, žáků a studentů má MŠMT stanovit vyhláškou. Jak je známo, uvedená vyhláška dosud nebyla vydána. Při určení konkrétních opatření musí proto škola nebo školské zařízení vycházet ze školského zákona nebo z logiky školského zákona.“

Monika Puškinová (monikapuskinova.cz)

„Poskytování léků dětem nebo žákům, resp. určitá potřebná pomoc poskytovaná školou nebo školským zařízením dětem nebo žákům v souvislosti se zdravotními obtížemi nebo onemocněním dítěte nebo žáka bezesporu patří k opatřením, kterými škola nebo školské zařízení zajišťuje BOZ dětí nebo žáků. Není však v současné době upraveno právním předpisem. Proto je vhodné podmínky, za kterých lze toto opatření k zajištění BOZ použít, zakotvit ve školním řádu školy nebo vnitřním řádu školského zařízení,“ píše Monika Puškinová v aktuálním vydání časopisu Školní poradenství v praxi. Puškinová rozebírá, co na toto téma říká školský zákon a co lze vyvodit z „jeho logiky“.

Aniž bychom se museli pouštět do detailního rozboru, zdá se být jasná jedna základní věc: Alespoň zatím si musí škola pomoci především sama, na výklad ministerstva se příliš spoléhat nemůže. Byť autorka při zpracování svého textu použila odpověď ministerstva školství na otázku „Je škola povinna podávat zdravotně postiženému dítěti léky?“ publikovanou v Týdeníku ŠKOLSTVÍ č. 10/2016.


Celý text Moniky Puškinové naleznete v aktuálním vydání časopisu Školní poradenství v praxi
Citované stanovisko ministerstva naleznete zde
Na České škole jsme se tématu věnovali například zde, zde a zde 

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. března 2017 v 10:30  

"Ministerstvo by v budoucnu mělo systémově a předvídatelně vykládat školské předpisy i jejich změny, nejlépe dříve než přijdou do praxe."

Ministerstvo by v budoucnu mělo systémově a předvídatelně vykládat školské předpisy i jejich změny, nejlépe dříve se budou schvalovat ve vládě a v parlamentu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.