Kraj chce změnit systém stipendií a zapojit soukromé firmy

pátek 3. března 2017 ·

Na jeden školní rok deset milionů, příspěvek pak dostává ten žák, který splní zadaná kritéria. Za vynikající prospěch si lze navíc pololetně „přivydělat“ od jednoho do tří tisíc. Tak vypadá ve zkratce současná stipendijní strategie Středočeského kraje. Nový radní pro oblast vzdělávání a sportu Jan Skopeček si však myslí, že kraj nemá při současném nastavení stipendií šanci ohlídat, kdo na praxi chodí a dobře pracuje, a kdo je naopak „flákač“. Chystá proto změnu a do nového systému chce vtáhnout soukromé firmy, které by se na výplatě žákům podílely společně s krajem. Podle radního si právě soukromá firma pohlídá, komu své peníze bude poskytovat. Informuje MF DNES.

Jan Skopeček (kr-stredocesky.cz)

„Jsme na začátku hledání optimální podoby. Absolvoval jsem schůzky a pracovní jednání s hospodářskou komorou, Svazem průmyslu a obchodu, s řediteli škol, ale i s konkrétními zaměstnavateli,“ popsal pro MF DNES Skopeček. Ze strany zaměstnavatelů je podle jeho slov chuť se zapojit. „Přiznávají, že je pro ně obrovský problém sehnat jakoukoliv kvalifikovanou pracovní sílu a toto by jim umožnilo vychovávat si potenciální zaměstnance,“ dodal.

Záměr kraje se zamlouvá i řediteli Integrované střední školy Na Karmeli v Mladé Boleslavi Štefanu Klímovi. „Učňovské školství by mělo být podporováno soukromým sektorem. Umím si představit, že by se firmy, ke kterým třeba naši prodavači chodí na odborný výcvik, podílely na jejich přípravě a motivovaly je, aby tam potom zůstali. Myslím, že by to mohlo zafungovat. Ale nebude to jednoduché, myslím, že současný soukromý sektor na to ještě není úplně připraven,“ říká Klíma, kterému se zamlouval dřívější systém, kdy si podniky a továrny svoje učně vychovávaly samy.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Střední Čechy)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.