Kojenecké ústavy měly skončit, ale vláda se na jejich zrušení opět neshodla

čtvrtek 23. března 2017 ·

Patnáct let už se hovoří o tom, že by Česko nemělo posílat novorozence do kojeneckých ústavů a měli by o ně pečovat přechodní pěstouni. Česko je jednou z posledních evropských zemí, kde je ještě možné umístit dítě mladší než tři roky do ústavu. Přesto se ve středu vláda na reformě péče o děti opět neshodla. Informují Hospodářské noviny.

Michaela Marksová (vlada.cz)
Akční plán vlády počítá s tím, že do roku 2020 začne platit zákaz umisťování malých dětí do ústavů, stanoví se maximální kapacita dětí v dětských domovech a péče o děti se sjednotí pod jeden úřad – ministerstvo práce a sociálních věcí. „Byla bych šťastná, kdybychom dokázali to, co Slováci. Ti už před řadou let touto transformací kojeneckých ústavů prošli,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

V současné době jde většina finančních prostředků (52 procent) právě do ústavů, necelá třetina putuje na náhradní rodinnou péči a jen 19 procent na prevenci a práci s rodinami. Marksová chce, aby se poměr obrátil a více peněz šlo na prevenci v rodinách. V tom by podle ní mělo pomoct právě sjednocení péče o děti pod jeden resort.

S rušením kojeneckých ústavů a sjednocením péče pod jedno ministerstvo nesouhlasí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. „Podle mě mají všechny typy zařízení péče o děti svůj smysl a své místo. To je případ i kojeneckých ústavů, jež se starají o těžce postižené děti do tří let. Ministerstvo práce a sociálních věcí je v této otázce podle nás příliš revoluční,“ míní Ludvík. Sjednocení odmítá také ministryně školství Kateřina Valachová. Dětské domovy si chce nechat pod svým dohledem.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. března 2017 v 15:15  

Zaplať pánbůh pro ty děti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.